Josef Masopust, fotbalová legenda a přítel Pelého

13. únor 2023

Ve Střimicích u Mostu se 9. února 1931 narodil do početné hornické rodiny legendární špílmachr Josef Masopust. Nejlepšího fotbalistu Evropy roku 1962 neproslavila jen reprezentační kariéra, ve které vstřelil ve finále mistrovství světa Brazilcům náš jediný gól, ale také jedno úžasné gesto fair play. Právě to mu zajistilo celoživotní přátelství s nejslavnějším hráčem historie Pelém.

Pelé se totiž v prvním bezgólovém zápase s československým týmem na šampionátu v Chile zranil. Když dostal balón, přibíhající Masopust viděl, že Pelé nemůže, a tak ho záměrně neatakoval. Neobvyklým gestem fair play si získal obdiv fotbalového světa i Pelého samotného. S brazilským fotbalovým bohem si pak celý život vyměňoval vzkazy i dárky.

Kromě reprezentačních úspěchů získával Masopust domácí i zahraniční klubové vavříny s pražskou Duklou. Předtím také kopal dva roky ligu za Teplice.

Fotbal hrál až do svých 39 let. Poslední roky mu režim dovolil zahraniční angažmá v belgickém Crossingu. Po skončení bohaté hráčské kariéry působil v 80. letech jako reprezentační trenér, na přelomu 80. a 90. let dokonce trénoval juniorku v Indonésii.

V roce 2004 ho Pelé jmenoval jedním ze 125 nejlepších žijících fotbalistů světa.

Josef Masopust zemřel po dlouhé nemoci 29. června roku 2015. Jeho rodná obec zanikla kvůli těžbě uhlí, ale Masopustovu jménu takový osud nehrozí.

autor: Milan Knotek
Spustit audio