Jiří Purkyně – poslední mužský potomek rodu Purkyňů, levicový pedagog, bojovník proti fašismu a rodák z Loun

19. říjen 2023

Na budově královéhradecké univerzity má pamětní desku Jiří Purkyně – levicový pedagog, který zaplatil životem za boj proti fašismu.

Jiří Purkyně byl posledním mužským potomkem slavného rodu Purkyňů. Narodil se v roce 1898 v Lounech.

Pražskou lékařskou fakultu po čtyřech měsících opustil a začal studovat historii, filosofii a zeměpis.

Byl přesvědčeným komunistou a angažoval se v řadě spolků a organizací socialistického ražení. Učil v Poříčanech a jako suplent v Hradci Králové. Přednášel, publikoval a v roce 1924 složil profesorské zkoušky.

O tři roky později byl jmenován profesorem na hradecké obchodní akademii. Učební látku často propojoval s aktuální politickou situací a jeho levicové preference se často nelíbily rodičům i některým kolegům z učitelského sboru.

V období druhé světové války se stal Purkyně krajským instruktorem KSČ. Strana ho pověřila vedením ilegálního časopisu Čin. Od září 1939 do dubna 1940 vyšlo celkem 18 čísel tohoto listu, který mobilizoval občany v boji proti fašismu.

V květnu 1940 zatklo Purkyněho gestapo. Už za šest dní ho pustilo na svobodu, aby šlo cíleně po stopách jeho odbojových spolupracovníků. Za necelé dva týdny si pro něj nacisté přišli znovu. V Mnichově byl 15. října 1942 popraven za velezradu a napomáhání nepříteli.

V Hradci Králové, kde učil, je po něm pojmenovaná jedna z ulic.

autor: Milan Knotek
Spustit audio