Ježíškova vnoučata společně znovu mění životy lidí, kterým chybí zájem a pohlazení blízkých

21. prosinec 2018

V pátek 21. prosince připravil Český rozhlas Hradec Králové dopolední živé vysílání z kavárny Distrikt V v Havlíčkově ulici s názvem Habaděj se seniory - vítáme první zimní den a těšíme se na Vánoce. V roli Ježíškových vnoučat se po 10. hodině představily hned tři mladé zpěvačky Kamila Nývltová, Šárka Marková a Eliška Buociková. 

Ochutnali jsme s nimi vánoční cukroví, pověděli si, jak zvládají předvánoční shon a vánoční koncerty a také jsme si s nimi zazpívali.

Po 11. hodině se pak setkáme zahradním rádcem Františkem Hlubockým. Ten do studia přinese přinese květiny, které neodmyslitelně patří k svátkům vánočním, vánoční hvězdu, kaktus a brambořík. A podělí se s námi i o to, jak by měla vypadat výzdoba vánočního stolu.

VIDEO: Měli bychom být jeden druhému dárkem, říká kardinál Dominik Duka, dárek Ježíškových vnoučat

Kardinál Dominik Duka je dárkem Ježíškových vnoučat pro paní Jarmilu

Paní Jarmile, která žije v hradeckém Domově u Biřičky, je 96 let. Slečně Adrianě, studentce práv z Kralup nad Vltavou, pouhých 21. Dělí je sice tři čtvrtiny století, ale spojují Ježíškova vnoučata. Splněným přáním pro paní Jarmilu totiž bylo setkání s kardinálem Dominikem Dukou, které Adriana zařídila.

Letos se koná už druhý ročník charitativního projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Na stejnojmenném webu si mohou potencionální dárci vybírat, komu splní letošní vánoční sen.

Do Českého rozhlasu dorazily prostřednictvím tří set domovů pro seniory a dalších pečovatelských zařízení tisíce přání od osamělých seniorů.

Když se zeptáte staršího člověka, co by si přál najít pod stromečkem, většinou odpoví, že nic nepotřebuje, že všechno má. Pak se ale třeba zamyslí a vysloví přání, které jeho okolí třeba překvapí.

Ježíškova vnoučata vznikla na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při jednom svém natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Spolu se svými přáteli a dalšími nadšenci a dobrovolníky, kteří se soustředili kolem facebookové skupiny Ježíškova vnoučata dokázali splnit během dvou měsíců 600 vánočních přání babičkám a dědečkům v domovech pro seniory a dalších podobných zařízeních.

V roce 2017 se do organizace Ježíškových vnoučat pustil Český rozhlas. Oslovil stovky domovů pro seniory, zdravotnických zařízení a pečovatelských služeb. O projektu odvysílal velkou informační kampaň a řadu reportáží.

Posluchači zareagovali fantasticky. To, co rozpoutali, nečekali ani největší optimisté

13 084 doručených dárků - nejčastěji drobné věci - kosmetika, sladkosti, hry, oblečení, knížky, ale také počítače, rádia nebo televize. A mechanické a elektrické vozíky - těch bylo přes padesát. Hodně se jich zaplatilo ze sbírky na Slevomatu, tam podporovaté Ježíškových vnoučat mezi sebou vybrali 2 503 000 korun.

Ježíškova vnoučata letos splnila v Karlovarském kraji přes 300 přání

A pak to byla přání. Někdy trochu „bláznivá“, jindy relativně snadno splnitelná. Výlety do krajů dětství, návštěvy příbuzných, prohlídky památek, divadelní představení, ale taky například skok padákem, projížďka v závodním autě, zabíjačka, dovolená u moře nebo audience u papeže Františka☺. Takových přání bylo splněno celkem 1 037.

Projekt dobrovolně podporovala řada známých osobností - Karel Gott, Eva Samková, Jiřina Bohdalová, Tomáš Klus, Lucie Bílá, Jiří Bartoška, Ewa Farna a další.

Čtěte takéJežíškova vnoučata

Přes 14 000 seniorů mělo před rokem o dost hezčí Vánoce. Plné překvapení a údivu. Pro mnohé z nich to byl totiž první dárek po letech.

O dědečky a babičky tady jde především. A je úplně jedno, zda jsou v domově, v nemocnici, nebo se o ně stará pečovatelská služba.

Pojďme společně znovu měnit životy lidí, kterým chybí zájem a pohlazení.

Spustit audio

Související