Jaroslav Pešata – duchcovský učitel, odbojář a válečný hrdina, umučený komunisty

Osobností severočeského Duchcova není jen slavný Casanova. Zapamatovat bychom si měli i jméno Jaroslava Pešaty, učitele, Sokola a bojovníka proti fašismu.

Jaroslav Pešata se narodil 11. července 1912 do hornické rodiny. Po vystudování reálného gymnázia v Duchcově a po dalších studiích v Praze začal pracovat jako učitel.

Když Němci zabrali severočeské pohraničí, odjel do vnitrozemí, aby se tu napojil na ilegální sokolskou odbojovou skupinu s názvem JINDRA, která materiálně zabezpečovala parašutisty z Anglie.

Na sklonku války byl členem partyzánské brigády Táborité. Počátkem května 1945 se mu během osvobozování země podařilo zadržet několik prominentních nacistů.

Po válce se Pešata vrátil k učitelskému řemeslu a byl zvolen náčelníkem Sokolské župy Krušnohorské-Kukaňovy. Hrál aktivně volejbal a uplatnil se i jako vedoucí sokolských táborů.

Jaroslava Pešatu zatkli v dubnu 1953 příslušníci StB přímo v budově duchcovského gymnázia. Byl obviněn z organizování protistátní skupiny.

Na následky mučení během vyšetřovací vazby zemřel 6. března 1954 ve vězeňské nemocnici na Pankráci. V procesu s „ilegální skupinou Jaroslava Pešaty“, který se konal před Krajským soudem v Ústí nad Labem, bylo tehdy odsouzeno 15 lidí.

Pešatovo jméno nese od roku 1996 s hrdostí duchcovská základní škola.

autor: Milan Knotek
Spustit audio