Jarní očista organismu má svá pravidla. Tělo zbytečně nezatěžujte

13. březen 2024

Jarní očistu naši předkové řešili jednoduše. Po masopustu přišel půst. Dnes jsou populární jarní očistné kůry. Jsou známé různé babské recepty a současný trh léčiv a zdravotních doplňků navíc nabízí nejrůznější detoxikační procedury - ovšem většinou také v poměrně vysokých cenách. Ty občas ani nemusí odpovídat dané kvalitě. Navíc, i v případě kvalitního produktu se může stát, že právě vašemu organismu nebude vyhovovat a očekávaný výsledek se nedostaví.

Hlavní rada zní – důvěřujte svému zdravému rozumu a nezkoušejte neověřené drahé přípravky, které by vám mohly ublížit. Pro očistu organismu je to nejlepší dodržovat pestrou stravu, ovšem v menších porcích. A naopak zvýšit pitný režim, který je nutné dodržovat i v období zimním a předjarním.

Především ale pijte dostatečné množství čisté vody. Pro očistu organismu je to nejdůležitější. Čistá voda totiž pomůže vyplavit všechny zplodiny, které se v organismu za dlouhé zimní období nastřádaly a nyní se jich potřebujeme zbavit.

Ovocné šťávy? Ano, ale…

Existují i různá doporučení na očistnou několikadenní kůru z vymačkané šťávy z ovoce a zeleniny. To má ale svá úskalí. Především je nutné velmi dbát na to, abychom pili šťávu ze skutečně kvalitního a čerstvého ovoce a zeleniny, což je v současnosti stále těžší dodržet. Ovoce a zeleninu si vždy dobře prohlédněte už při nákupu v obchodě. Nestačí černá a plesnivá místa z ovoce vyříznout. I menší nahnilý flíček znamená, že je již celé ovoce kontaminované a s ohledem na naše zdraví je nutné ho okamžitě vyhodit a rozhodně nekonzumovat.

Jednostranná strava v podobě čerstvých šťáv také není ideální. Strava má být pestrá. Ideální pro očistnou kůru proto je, omezit množství, ale nadále dbát na pestrou stravu a dostatek vody.

Kvalita a čerstvost potravin je naprostý základ

Především dbejte na to, abyste měli kvalitní a čerstvé potraviny – to je základ. A pokud chcete očistu organismu skutečně podpořit, dobrým řešením je například zvolit si během týdne jeden den, kdy budete pravidelně dodržovat jednodenní půst a zároveň dbát na dostatečný příjem čisté vody.A pokud během ostatních dnů budete dodržovat pestrou stravu v menším množství, budete se rozhodně cítit lépe a váš organismus se po dlouhé zimě rychle ozdraví.

Čistá voda je pro detoxikaci organismu zcela zásadní. Pomohou ale také některé bylinkové čaje – například zjara je velký pomocník kopřiva. Pokud jdete na procházku do přírody a najdete čerstvé mladé kopřivy, určitě si z nich zkuste uvařit čaj. A pokud nemáte kopřivy čerstvé, zkuste kvalitní sušené.

Spustit audio