Jak zlepšit kulturu na silnicích? Používejte blinkry, dodržujte bezpečnou vzdálenost, pijte

22. srpen 2023

Kdo je největším nepřítelem řidiče na silnici? Není to ani druhý řidič v klobouku, senior, junior, dokonce ani cyklista či chodec. Každý z nás je sám sobě největším nepřítelem. „Jen se zamyslete nad tím, kdy jste při řízení telefonovali, neukázali směr jízdy, spěchali, nadávali a lepili se na auto před vámi…,“ vypočítává lektor bezpečné jízdy na polygonu ve Vysokém Mýtě David Simon.

Chování ostatních nezměníte, ale svůj úsudek ano. A předvídat na silnici, to je zásadní. Svou vlastní ohleduplností může každý z nás nastartovat lepší kulturu a slušnost na silnicích. Začít můžete třeba tím, že budete důsledně používat směrová světla.

„Právě tzv. blinkry jsou jedinou mírovou komunikací, jak můžete dát najevo, co se chystáte udělat. Brzdová červená světla, to už je záchranný manévr, a pokud nedodržujete bezpečnou vzdálenost, můžete mít smůlu. Hlídejte si provoz za sebou, dívejte se do zpětných zrcátek, uvědomujte si, jaká asi bude brzdná dráha vozidla za vámi,“ radí David Simon.

Buďte soudní a odpočívejte

Před námi je konec prázdnin, se kterým souvisí návraty z dovolených. Buďte soudní a odpočívejte! Jedině tak zajistíte rodině bezpečný návrat domů. A když to bude o pár hodin později, tak se přece nic neděje,“ říká vedoucí Polygonu Vysoké Mýto Pavel Budina. Doporučuje také dodržovat ve vedru pitný režim, jinak hrozí únava a nesoustředěnost za volantem.

Unavená řidička v autě

Někteří řidiči si dávají na auto samolepku s písmenem Z jako začátečník. Podle Davida Simona se ale najde mnoho dobrých řidičů, kteří si tam tuto samolepku lepí kvůli větší bezpečnosti. K řidiči začátečníkovi jsou ostatní účastníci provozu přece jen ohleduplnější.

Kurzy bezpečnosti pro mladé zdarma

Mladí a nezkušení řidiči zaviní nejvíce dopravních nehod. Proto pořádá Asociace autoškol osvětovou akci Start driving, která má zabránit zraněním a škodě na majetku. Autodrom ve Vysokém Mýtě patří mezi osm polygonů, kde učí mladé řidiče bezpečné jízdě. „Funguje to už čtvrtým rokem a mladí řidiči to u nás mají zdarma i s obědem. A nebojte se, žádné pánvičky navíc neprodáváme,“ směje se David Simon a pokračuje:

Vedoucí polygon Vysoké Mýto Pavel Budina a lektor bezpečně jízdy David Simon

„Všichni jsme jednou začínali, ale my starší jsme to měli jednodušší, nebyl tak obrovský provoz na silnicích. Mladé řidiče učíme bezpečnosti, dopravní psychologii, vyzkouší si jízdu v provozu a vyhýbací manévry, vliv rychlosti, aby ochutnali jednoduchou fyziku a věděli, co se na silnici může stát.“

Věkový limit pro absolvování jednodenního kurzu je 24 let, další podmínkou je řidičské oprávnění skupiny B.

Spustit audio

Související