Jak správně přecházet na přechodu nebo jak se chovat v autě, učí policisté děti z mateřských škol

23. duben 2018

Během dubna, který je měsícem bezpečnost, policisté už obešli několik škol. Formou hry seznámili děti s tím, jak se chovat za jízdy v autě nebo proč používat bezpečnostní pásy.

Policisté dětem třeba vysvětlují, proč je důležité nosit při jízdě na kole helmu nebo používat reflexní prvky. I další užitečné informace se formou hry dozvěděly také děti ze 17. základní a mateřské školy v Plzni

„S dětmi nacvičujeme například přecházení vozovky, máme tady semafor pro vozidla i pro chodce, aby děti věděly, že se musí rozhlížet, i když jim svítí zelená. Další modelovou situací je, když například jedou hasiči nebo sanitka, aby věděly, že do vozovky nesmí vstoupit, i když svítí zelená a další,“ uvedla Veronika Kuchynková, metodik prevence kriminality Městské policie Plzeň.

Cílem je, podle Veroniky Kuchynkové, aby děti věděly, jak to funguje v dopravním provozu a aby dbaly na svoji bezpečnost. Některé situace děti dobře znají, s jinými se teprve seznamují. „Největším problémem pro děti v dopravě je to, aby se vždy rozhlížely. Nejen to, že jim svítí zelená na semaforu, znamená, že můžou přejít. Platí pravidlo, pokaždé se rozhlédnout,“ doplnila policistka Kuchynková.

Další preventivní programy od Městské policie v Plzni učí děti, jak reagovat při setkání s cizí osobou nebo jak se chovat k psům. 

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio