Jak se změnily od ledna ceny místních poplatků, vody a dalších služeb ve Vrchlabí a Jičíně?

3. leden 2019 09:22

Obyvatelé Vrchlabí a Jičína nepocítí letos navýšení místních poplatků až na menší výjimky. Co je ale přijde dráž, je voda a to v obou městech. Důvodem jsou hlavně investice a obnova vodovodních řádů. Kompletní modernizaci úpravny vody má za sebou Vrchlabí, jičínská vodohospodářská společnost plánuje investovat letos. 

Obyvatelé Jičína a Vrchlabí nebudou za místní poplatky platit víc peněz.

Za co všechno si připlatíme? Rok 2019 by měl být v řadě ohledů dražší, než ten uplynulý

Vše se vším souvisí. A náklady na bydlení stoupají (ilustrační foto)

Začal nový kalendářní rok. Řada lidí si od něj slibuje, že bude úspěšnější než roky minulé, mnozí si dávají i různá předsevzetí. Pokud mezi předsevzetí patří to, že se pokusíme více šetřit, bude naplnění tohoto záměru asi složitější než vloni.

„Zůstávají ve stejné výši. To znamená poplatek za komunální odpad máme stejný od roku 2013, ostatní místní poplatky od roku 2004," potvrzuje Pavel Řehák, tajemník vrchlabského městského úřadu.

V obou městech lidé například za psa zaplatí stejně jako loni. Majitelé rodinných domů čeká roční poplatek ve výši 400 korun, majitelé psů v bytových domech musí uhradit 1000 korun. V Jičíně si ale obyvatelé připlatí za práci v rámci technických služeb.

prasátko

„Poskytují řemeslníky i některé služby pro firmy nebo občany mimo Jičín. Tak tam určité zvýšení poplatků patrné je, ale je to z důvodu reakce na ceny práce a energií. Oboje se zvyšuje, takže na to bylo zapotřebí reagovat," vysvětluje Jan Jireš, mluvčí jičínské radnice.

Vrchlabský tajemník Pavel Řehák dodává, že mají problémy s výběrem poplatků za komunální odpad a poplatků z ubytovací kapacity: „Někteří zkrátka ty poplatky neplatí. Jsou to malé částky a musí se poměrně složitě vymáhat. Třeba u lidí, kteří se zde nezdržují, není vůbec možné je dohledat nebo jim odeslat nějaký dokument. Poplatky z ubytovací kapacity se velice složitě kontrolují. Ověřují se ubytovací knihy a kontrolují se jednotliví ubytovatelé."

Na řadě míst v Královéhradeckém kraji si lidé příští rok připlatí za vodu. Týká se to i vás?

Vodu k životu nezbytně potřebujeme

Na konci roku oznamují vodohospodářské společnosti novou cenu vodného a stočného. Jinak tomu není ani letos. V řadě měst v Královéhradeckém kraji si lidé od nového roku připlatí. Do cen se promítá inflace nebo zdražení energií a mezd. 

V obou městech podražilo vodné a stočné. Ve Vrchlabí loni stál kubík 76,18 korun a cena se zvedla o 3,75 procent. V Jičíně lidé od ledna platí za stejné množství vody 81,35 korun.

Důvodem zvýšení ceny na Jičínsku je především růst nákladů na opravy a investice, které by měly v letošním roce dosáhnout rekordních 174 milionů korun. Firmě také vzrostou náklady na mzdy, energie, materiál a provoz.

Spustit audio

Související