Jak hodnotí „zvláštní“ lyžařskou sezónu šéf skiareálu v Deštném v Orlických horách Petr Prouza?

15. březen 2021

České skiareály sčítají ztráty po letošní sezóně. Kvůli protiepidemickým opatřením musela být střediska téměř veškerý čas zavřená. Například v Deštném v Orlických horách na Rychnovsku mohli lidé lyžovat jen devět dní.

Čtěte také

Jak říká v rozhovoru pro Český rozhlas Hradec Králové šéf skiareálu v Deštném v Orlických horách Petr Prouza, takovou zimu jako byla ta letošní, nepamatuje.

Je to určitě unikátní. My jsme zažili hodně špatné zimy, že jsme se třeba dostali na tržby okolo 30 procent. To bylo někdy okolo let 2006 a 2007, kdy byly teplé roky. Ale na druhou stranu, vždy jsme si museli nějak pomoci sami. Nebyli jsme zvyklí, že by nám někdo pomáhal.

Skiareál teď požádal o podporu z programu Covid sport. Jak taková podpora vypadá a kolik stát konkrétně přispěl?

Mělo by to pokrýt polovinu provozních nákladů. Celoroční náklady se rozpočítají na sezónu. Protože my jsme nakonec už sezónu nespustili, tak nám bylo uznáno 102 dní.

Skicentrum Deštné v Orlických horách se už chystá na zimu

Pomáhají tyto peníze už opravdu reálně?

Podle informací, které mám, tak abych to nezakřiknul, tak by tento program měl už být schválen Evropskou komisí. Žádost jsme podávali v únoru, tak věříme, že peníze dorazí co nejrychleji. Je to samozřejmě otázka času, protože platby jsou napjaté, naši dodavatelé už dlouho čekají, až jim zaplatíme faktury. Doufáme, že finance dorazí každým dnem.

Čtěte také

Polovina provozních nákladů. Jaká to je v případě skiareálu v Deštném zhruba částka?

Žádali jsme zhruba o 15 milionů korun. Nemůžeme to srovnávat s normální sezónou, kdy jsme dělali tržby kolem 35 až 37 miliony. Takže vše nám to jistě nenahradí. Budeme si muset určitě ještě půjčit. Naštěstí je tu ještě další program, kde můžeme řešit nějakou krytou půjčku a podobně. To budeme muset jistě využít. A jednáme o nějakých odkladech splátek dlouhodobých úvěrů nebo leasingů. Pokud to takto vše poskládáme, tak se dočkáme opět další zimy.

Sečteno a podtrženo, je tedy nějaká představa o tom, kolik bude nakonec celková ztráta?

Účetní ztráta je trošku zkreslená. Je to něco jiného, než peněžní tok, který musíme zajistit, abychom zaplatili všechny mzdy, udělali údržby, abychom se připravili na další sezónu. A potom je tu nějaký účetní výsledek, který bude určitě hrozivý. Tam nic pěkného nečekáme. Protože tam naskáčí všechny odpisy, tak ta ztráta bude asi veliká. Možná v řádu nějakých 10 milionů korun.

Dodává Petr Prouza, šéf skiareálu v Deštném v Orlických horách na Rychnovsku. Přesto ale, díky investorovi, který celý areál zhruba před rokem koupil, tady na příští roky stále připravují další rozšiřování služeb.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.