Hradec Králové chce s Českou poštou jednat o zachování jedné pobočky na Moravském Předměstí

4. duben 2023 08:09

Některá města a obce se nechtějí smířit s plánovaným rušením poboček České pošty na svém území a plánují s vedením státního podniku jednat. Například zástupci Hradce Králové navrhují otevření jedné velké pobočky v nákupním centru na Moravském Předměstí. Právě ta by mohla nahradit tři provozovny určené ke zrušení.  

Čtěte také

„Dávalo by logiku, kdyby například vznikla nějaká větší pobočka ve Futuru, kde by mohla být delší otevírací doba, třeba do 22. hodiny,“ nastínila hradecká primátorka Pavlína Springerová z HDK jednu z možností, které chce při jednání s vedením České pošty předložit.

Druhou variantou by podle ní mohlo být zachování pošty na Benešově třídě, která sídlí v městských prostorách. „Případně se budeme ptát na možnosti vstupu do programu Pošta Partner. Což by znamenalo, že bychom v kooperaci s Českou poštou vytvořili nějaké pobočky v obchodech nebo městských prostorách.

Městu se také nelíbí uzavření pošty v městské části Věkoše, která je podle Pavlíny Springerové spádová pro okolní části Pouchov, Piletice a Rusek.

Čtěte také

Starosta Náchoda Jan Birke z hnutí Jan Birke pro Náchod chce s vedením České pošty také jednat, zvratu rozhodnutí o zrušení dvou ze tří provozoven ve městě ale velké šance nedává. „Naivně si myslet, že bychom měnili rozhodnutí vlády o stavu, že by v Náchodě nezrušli dvě pobočky, ale jen jednu, to je prostě naivní.

„Komunikuji o tom s hejtmanem kraje, se starostou Jaroměře, kde také došlo ke snížení počtu poštovních poboček, a chtěl bych se spojit i s primátorkou Hradce Králové. Ale neočekávám od toho nějakou rebelii, spíše se poradit a domluvit na nějakém jednotném postupu. Ale nedělám si vůbec žádné iluze, dodává Jan Birke.

Čtěte také

V případě dlouhých front na centrální poště by tak i v Náchodě mohlo být podle Jana Birke řešením vytvoření Pošty Partner. S uzavřením poboček nesouhlasí ani vedení Královéhradeckého kraje, pokračuje krajský mluvčí Dan Lechmann. „Chápeme principy, které nám vláda představila. Některé případy jsou neoddiskutovatelné, ale v některých případech by ještě stálo za to zvážit přehodnocení navrženého řešení.

Vedení České pošty minulý týden potvrdilo, že starostům výběr rušených poboček odůvodní a o dalším zajištění poštovních služeb s vedeními měst bude jednat.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související