Hradec Králové chce naplánovat opravu Benešovy třídy znovu od začátku. Součástí bude i nová lávka

29. březen 2023 08:18

Vedení Hradce Králové chce po mnoha letech opustit stávající plány na opravu zchátralé Benešovy třídy na Moravském předměstí. Nahradit by je měl nový projekt. V mnohapatrových panelácích kolem ulice žije asi 10 tisíc lidí. Změna projektu do více etap by podle magistrátu měla rychleji řešit složité majetkové vztahy společných prostranství, což by mělo uspíšit následné opravy.

Čtěte také

„Kromě té zrekonstruované prostřední části centra je to stejně špatné, obě ty koncovky. Jak ke kruháčku, tak ke křižovatce k Masarykově třídě,“ procházíme po Benešově třídě s předsedou komise místní samosprávy Moravské Předměstí - Sever Bedřichem Kabilkou.

Ukazuje mi některé části zchátralého bulváru. „Tohle je lávka a je pouze otázkou času, než se to sesype. Když se podíváte na střechu nad těmi chodníky, ta měla krycí desky, tak ty už upadly. Ta kovová konstrukce je v podstatě obnažená.

Teď jsme na prostranství mezi domy, je to tady hodně zarostlé mechem a trávou, na některých místech chybí dlažba.

Čtěte také

Poškozené jsou jednotlivé opěrné zdi.

Vedení města teď chce opustit stávající plány a opravu ulice znovu rozdělit do vícero etap.

„V tuto chvíli nedokáži říct, kolik by to bylo přesně etap a jak by byly velké. Ale rozhodně celý ten proces by byl jednodušší z hlediska získávání souhlasů a dalších procesních aspektů. Protože tohle je téměř neřešitelné, jsou tam tak spletité majetkové vztahy, říká primátorka města Pavlína Springerová z HDK.

Čtěte také

Plánované podoby bulváru by se změna dotknout neměla. „Nejde o to, že bychom zasahovali do výsledných vizuálních podob, ale spíše do procesních záležitostí.

Vyčleněná z celého projektu je lávka u Kozlovky, která je už více než 10 let neprůchozí. Opravy se dočká letos. „Přihlásila se nám aspoň jedna firma, byť za vyšší peníze. A realizace lávky by měla začít v řádu několika týdnů.

Nová lávka bude oproti původním předpokladům o více než milion korun dražší, stavba by město měla vyjít na necelých 13 milionů korun.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související