Hrad Kunětická hora se dočká oprav za 75 milionů korun

17. prosinec 2015

Hrad Kunětická hora u Pardubic patřil ve své době k nejlépe opevněným hradům v království. Dostal ale zabrat nejprve od husitů, Švédů a taky od lamačů kamene.

Památka sice není teď otevřená, ale to vůbec neznamená, že by se tam nic nedělo. Hrad ze 14. století se totiž snaží vrátit na výsluní a čeká ho rozsáhlá oprava.

Začneme možná komplikací. Opravovat hrad není nic jednoduchého. Největším problémem je podle restaurátorů zavedení inženýrských sítí a pokládání podlah. A taky fakt, že v hradě nenajdete jednu rovnou stěnu.

„Bohužel ty hrady jsou tak křivé, že jakmile se něco změní, tak nic nepasuje zpátky. Stačí malinko přidat omítky a už to prostě nesedí. Naopak bych řekl, že v dnešní době moderních technologií, kdy je všechno dokonalé rovné a hladké, to má určitý charakter. Akorát na tu práci je to horší,“ říká restaurátor Radovan Šulc.

Dluh pardubické veřejnosti

Za 75 milionů, které památkáři chtějí získat z evropských fondů, se ale dá opravit spoustu věcí. „Já to vnímám jako velký a hlavní dluh pardubické veřejnosti. Bohužel v těch minulých byla i léta, kdy jsme nedostali vůbec nic,“ posteskl si kastelán Miloš Jiroušek.

Za získané peníze chtějí památkáři teď opravit především západní křídlo hradu. „My se můžeme podívat do věže, kde ty práce nejvíce pokročily. Další je prostor, kde v poslední ch letech byla provozována restaurace,“ dodává Jiroušek.

Letecký snímek Kunětické hory

A restaurace s původními salonky by se do západního křídla mohla po sto letech vrátit. I s interiéry architekta Dušana Jurkoviče, který je navrhl před sto lety. Nezůstalo z nich sice nic, dochovaly se ale původní plány.

„Podle těchto výkresů budeme schopni ty věci, které se nedochovaly replikovat a znovu je umístit do opravených interiérů,“ doplňuje kastelán hradu Miloš Jiroušek.

Oprava hradu skončí až v roce 2023

To ale neznamená, že už se pak na nic nebude muset sáhnout, říká Miloš Jiroušek: „Pokud někdo má chaloupku nebo nějakou chatku a kolem toho kousek zahrádky, tak ví, kolik je kolem práce. Stejné je to na hradě akorát, že ta chaloupka je několikanásobná a ta zahrádka má taky o několik hektarů víc. Je to práce, která nikdy nekončí. Když na jednom konci skončí, tak na druhém můžeme začít ty zdi opravovat znovu. Je to taková běžná rutina, která byla, je a bude součástí toho všeho.“

V opraveném křídle hradu se budou moct konat nejrůznější společenské události, ale prostor bude zároveň sloužit i jako část jeviště venkovní scény Východočeského divadla.

Hrad bude samozřejmě během oprav stále otevřený a turisté o nic nepřijdou.

autor: KUB
Spustit audio