Hovězí se žampiony a sezamem
Sezamová semínka obsahují látky, které bojují proti srdečním chorobám a také řadě druhů rakoviny. Proto se vyplatí na ně v kuchyni nezapomínat. Hodí se třeba k hovězímu masu. Zkuste recept výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
- 60 gramů pražených sezamových semínek
- 120 gramů hovězího roštěnce
- 120 gramů čerstvých žampionů
- 120 gramů malých bílých žampionů
- 120 gramů hub šitake
- 240 gramů celých hrachových lusků (případně použijte fazolové)
- 60 gramů čerstvé jarní cibulky s natí
- 120 mililitrů hovězího, nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového, nebo avokádového oleje
- 1 lžíce sezamového oleje
Hovězí maso nakrájíme na velmi tenké nudličky. Namočíme je v sezamovém oleji. Na talíř nasypeme sezamová semínka a nudličky v nich obalíme.
Na velkém plameni rozehřejeme pánev se silným dnem a nepřilnavým povrchem. Vlijeme do ní olivový olej. Přidáme houby nakrájené na plátky a rychle je opražíme, aby měly zlatavé okraje.
Přidáme cibulku a minutu restujeme. Přidáme hrachové lusky, restujeme doměkka zhruba minutu (fazolové si předem necháme projít varem).
Pak přidáme hovězí maso, opékáme dohněda 1 až 2 minuty. Přidáme vývar, zmírníme plamen. Dobře promícháme. Vaříme, dokud omáčka nezačne vřít. Osolíme a opepříme podle chuti.
Podáváme s bílou či hnědou rýží nebo s asijskými nudlemi.
Související
-
Pomerančové kuře
Pomeranče jsou proslulé obsahem vitaminu C. Často je jíme čerstvé a vyrábíme z nich džus, ale hodí se i do pokrmů s masem. Zkuste recept dietoložky Štěpánky Kutišové.
-
Dušené artyčoky s koriandrovou omáčkou
Artyčok je považován za jednu z nejstarších léčivých bylin. Konzumují se poupata rostliny. Připravit je můžete v páře a doplnit omáčkou z domácí majonézy.
-
Kari z vepřového masa s pomelem
Konzumace velkého citrusu pomela prospěje imunitnímu systému, střevům, srdci, kostem i pokožce. Zakomponovat ho můžete třeba také do masového jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.