Hoteliéři očekávají o prodlouženém velikonočním víkendu nápor turistů v našich nejvyšších horách

29. březen 2024 07:57

Prodlouženým velikonočním víkendem skončí v Krkonoších zimní sezóna. Ve Špindlerově Mlýně a v Peci pod Sněžkou slibují provozovatelé alespoň na některých sjezdovkách poslední lyžování. 

Na některých sjezdovkách v Krkonoších se stále lyžuje a podle aktuální předpovědi má být o velikonočních svátcích i pěkné počasí.

Čtěte také

Dají se tedy ještě sehnat v ubytovacích zařízeních volná místa? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Určitě se ještě nějaké volné pokoje najdou. Ale podle pracovníků infocentra ve Špindlerově Mlýně se kterými jsem hovořila, jich opravdu už mnoho nezbývá. Velké hotely mají na následující dny už téměř obsazeno. Rezervací podle manažerky jednoho z hotelů Jitky Hronešové bylo hodně již s předstihem, protože pro mnoho lidí je to již tradice přijíždět na Velikonoce do Krkonoš.

A dost pokojů bylo také obsazeno poté, co meteorologové zveřejnili předpověď počasí na nadcházející sváteční dny. Má být teplo a slunečno.

Čtěte také

Připravují hoteliéři na velikonoční svátky nějakou speciální nabídku?

Ano. Někde chystají například speciální jídelníčky. Nebo přijdou s nabídkou čerstvých mazanců a perníčků. Není to ale pouze o jídle, na turisty čekají také třeba různé velikonoční dílny. Tedy barvení vajíček, pletení pomlázky nebo zdobení perníčků. Speciální akci chystá také například Krkonošská stezka korunami stromů v Janských Lázních.

Velikonoční akce připravují různá horská města a obce. Třeba v sobotu 30. března ožije velikonočními svátky celé centru, Špindlerova Mlýna.

Na jaké podmínky se mají připravit ti, kteří si místo velikonočního koledování chtějí ještě zalyžovat?

Čtěte také

Vydat se mohou ještě na tři místa. Na vrchol Černé Hory, do Pece pod Sněžkou nebo do Špindlerova Mlýna. Tři střediska nabízejí aktuálně celkem dohromady 12 kilometrů sjezdovek. Jde ovšem opravdu už o jarní lyžování, protože sníh kvůli slunci a vyšším teplotám rychle ubývá. A terén je pro lyžaře hodně náročný.

Hodně turistů ale jistě vyrazí i na pěší túry. Horská služba ovšem apeluje na tyto turisty, protože přestože v nížinách se jaro již hlasitě přihlásilo o slovo, tak na hřebenech Krkonoš ještě zima nepředala svoji vládu a panuje tam stále zimní počasí. Leží tam aktuálně od 80 do 120 centimetrů sněhu.

Je proto důležité se na případné podmínky před túrou informovat, trasu si pečlivě naplánovat a také mít u sebe samozřejmě patřičné zimní vybavení.

Spustit audio

Související