Hasiči sčítají škody po požáru v Českém Švýcarsku. Už teď je jasné, že jim letošní rozpočet stačit nebude

2. září 2022 14:41

Profesionální hasiči stále sčítají škody po požáru v národním parku České Švýcarsko. Jejich dobrovolní kolegové v Ústeckém kraji je zatím vyčíslili na 25 milionů korun. U hasičského sboru budou za celé Česko ještě vyšší.

Hasiči už teď vědí, že škody z letošního rozpočtu nepokryjí a žádají o pomoc vládu. Podle ředitele krajských hasičů Romana Vyskočila ještě sčítání škod neskončilo. Jen za Ústecký kraj je ale odhaduje na 10 milionů korun.

„To vybavení ještě máme v tom prostoru Hřenska – nevíme, kolik z těch hadic je poškozeno ani kolik se jich nám vrátí – to jsou samozřejmě věci, které se stále budou kalkulovat. Nakupovali jsme i speciální velkoobjemové nádrže, i ty máme pořád ještě v Hřensku,“ vysvětluje Roman Vyskočil s tím, že se do škod započítávají i další věci, jako servis nasazených aut, revize nebo dokupování hadic a proudnic.

Celkové škody sčítá i generální ředitelství hasičského sboru. Hasiči ale všechny náklady z letošního rozpočtu nepokryjí.

„V letošním roce určitě nebudeme schopni tuto situaci zvládnout z našeho rozpočtu, proto žádáme přes ministerstvo vnitra vládu o finanční pomoc – nejen pro profesionální hasiče, ale i cestou dotací pro jednotky sborů dobrovolných hasičů,“ potvrdila mluvčí Pavla Jakoubková.

V národním parku se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky z celého Česka. S ohněm tam až na 1000 hektarech bojovali hasiči tři týdny.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související