Hasiči, energetici i silničáři se připravují na orkán Sabina. Zasáhne i sever Čech

9. únor 2020 12:28

Severní Čechy stejně jako celou republiku zasáhne orkán Sabina. Vítr bude zesilovat k večeru a v nárazech dosáhne rychlosti až 140 kilometrů za hodinu.

Nejvíce foukat má právě na severu Čech. „Nejsilnější nárazy větru budou při přechodu studené fronty v pondělí. Studená fronta s nejsilnějším větrem dorazí v pondělí ráno přibližně kolem sedmé hodiny do Krušných hor a bude postupovat k jihovýchodu a východu,“ řekl Českému rozhlasu.

Meteorologové upozornili, že vítr může lámat stromy a způsobit problémy v dopravě. Potíže mohou být i s dodávkami proudu. Hasiči, silničáři i energetici jsou v pohotovosti.

Od nedělního večera do úterního večera platí upozornění na velmi silný vítr. Meteorologové lidem radí, aby sledovali aktuální situaci, zajistili okna a dveře, odstranili, případně upevnili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdu autem.

Na horách mají omezit vycházení, nevydávat se na túry a respektovat pokyny Horské služby.

Ministr průmyslu Karel Havlíček za ANO sdělil, že kvůli očekávanému větru vznikla koordinační skupina vedení Správy železnic, Ředitelství silnic a dálnic, Řízení letového provozu a firem ČEZ a ČEPS, která ho bude o situaci informovat.

Ve zbytku měsíce by mělo být počasí podle meteorologa Jana Šrámka spíš mírné. „V prvních dvou týdnech předpovědi očekáváme teploty vzduchu nadprůměrné, třetí a čtvrtý týden potom bude blízko teplotního průměru. Všeobecně ty noční teploty by měly být nejčastěji kolem -1 °C, nejvyšší denní většinou kolem 6 °C. Ale samozřejmě v jednotlivých dnech může docházet k odchylkám,“ popisuje.

zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související