Gustav Carl Laube – polárník, paleontolog a geolog z Teplic

3. říjen 2023

V roce 1839 se v Teplicích narodil paleontolog a geolog Gustav Carl Laube. Gymnázium vystudoval v Mostě a univerzitní vzdělání získal v Praze a Mnichově.

Když mu bylo 30 let, vydal se s druhou německou expedicí na severní pól. Ve výpravě byl tehdy i slavný severočeský rodák Julius Payer. Laubeho loď Hansa ale ztroskotala a polárníci se zázračně zachránili na plovoucí kře. Doma se z nich staly celebrity a Laube celé strádání nakonec popsal v cestopisu s názvem Cesta Hanzy do Severního ledového oceánu.

Po návratu získal profesuru mineralogie a geologie na Německé technické vysoké škole v Praze. Potom byl jmenován profesorem a vedoucím geologického ústavu pražské university. V roce 1893 se na Karlo-Ferdinandově univerzitě stal rektorem.

Laubeho úspěšná vědecká kariéra se orientovala na výzkum českých pohraničních hor. Velké uznání získal za svou aktivitu při záchraně teplických pramenů po průvalu na dole Döllinger. Byl povýšen do šlechtického stavu a prohlášen za čestného občana města Teplic.

Jeho jméno najdeme i na mapě světa – kolegové z polární výpravy po něm totiž pojmenovali ledovec na východním pobřeží Grónska. V Teplicích najdeme i Laubeho náměstí.

Gustav Carl Laube zemřel v Praze v roce 1923.

autor: Milan Knotek
Spustit audio