Germicidní lampa - zbraň, která zlikviduje viry v místnosti i plíseň na chalupě

27. leden 2022

Germicidní lampy, které se používají na likvidaci virů, plísní a bakterií, prožívají velký boom. V současné době jsou velmi žádané například v lékařských ordinacích, kancelářích i ve školách. Využít se dají i v rodinných domech.

Co se skrývá pod názvem germicidní? A jak taková lampa funguje? Zeptali jsme se RNDr. Jiřího Hubeňáka, který  se vývojem těchto druhů lamp a čističek zabývá.

Čtěte také

„Možná si pamatujete z dětství na horské sluníčko, které rodiče v zimě pravidelně zapínali v obýváku, a celá rodina se slunila. Byla to dobrá ochrana před nemocemi. Nesměla se ale přehnat délka pobytu u zářiče. Stejné záření v podstatě produkuje i germicidní UV-C lampa. Ale pozor, jedná se o nejtvrdší ultrafialové záření s hrozbou spálení kůže nebo zánětu spojivek,“ vysvětluje Jiří Hubeňák.

Viry, bakterie a kvasinky se likvidují tak, že lampu zapneme v místnosti bez lidí a zvířat, je potřeba zakrýt i květiny. Lampu necháme zhruba půl hodiny působit. Poté vypneme, vyvětráme a můžeme v čistém prostředí pracovat. Některé lampy produkují i pro někoho příjemný ozón, podobně jako to bylo u tzv. horského sluníčka.

Jiří Hubeňák s germicidní UV-C lampou

Lampa zabere i na plesnivou stěnu

I v rodinném domě má germicidní lampa své využití. „Pokud máte doma například starou babičku, za kterou chodí vnoučata, a vy máte obavu, aby se nenakazila, můžete před jejich příchodem i po odchodu místnost na chvíli ozářit, a tím zlikvidovat případné viry.  Ale ukliďte si před použitím germicidní lampy kytky a domácí zvířata. Kytku nebo papouška v kleci stačí zakrýt látkou,“ vysvětluje vývojář Hubeňák a přidává další možnosti využití:

„Představte si tvar šroubovice DNA. A ty jednotlivé vazbičky se po ozáření potrhají a virus ztratí schopnost se množit. Tím zaniká. A protože to funguje i na kvasinky, dá se germicidní lampa s úspěchem použít třeba na plesnivý roh na chalupě. Použije se úplně jednoduše. Místo se ozáří.

Lampa je lehce přenosná

Lampa je dlouhá zhruba padesát až šedesát centimetrů, váží kolem dvou, maximálně tří kilogramů. Je snadno přenositelná, takže si svítíte přesně tam, kde potřebujete.

Germicidní lampa
Základem je zářivka, která produkuje UV-C záření (má vlnovou délku kratší než 280 nm). Součástí jsou kapičky rtuti. Jakákoliv rtuťová výbojka je totiž schopná ultrafialové záření vyprodukovat. Přes klasické sklo se ale záření nedostane, proto je zářivka ze skla křemenného.

Existují dvě možnosti čištění prostředí. Buď použijete lampu s přímým zářením. V tom případě je potřeba se vyvarovat pobytu v dezinfikované místnosti. Nebo existuje čistička, kterou se vzduch v místnosti napadené viry prožene. Likvidace probíhá ve válci, který viry nasaje a zahubí. Z čističky jde už čistý vzduch.

Kolik stojí germicidní lampa a je běžně k dostání? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související