Finanční úřady očekávají nápor klientů, kteří na poslední chvíli podají přiznání k dani z příjmu

29. březen 2019 08:53

Ještě dnes a v pondělí je čas na podání přiznání k dani z příjmu v řádném termínu. Jednotlivá územní pracoviště krajského finančního úřadu očekávají v posledních hodinách zvýšený zájem lidí a prodloužily například úřední hodiny. Podíváme se, jak to vypadá v Trutnově.

1. dubna vyprší termín pro podání k dani z příjmu. Dalších pět dní budou úřady opozdilce tolerovat

Daňové přiznání

Finanční úřady čekají zvýšený zájem těch, kteří ještě musí odevzdat přiznání k dani z příjmu. Zatím tak v Královéhradeckém kraji učinilo bezmála 70 tisíc klientů - tedy zhruba polovina fyzických a třetina právnických osob. Termín pro podání vyprší 1. dubna. Dalších pět dní pak budou finanční úřady případné opozdilce tolerovat. Kdo ale přijde později, zaplatí pokutu. 

Týká se to všech územních pracovišť. Ředitel toho trutnovského Jiří Grünseisen prodlouženou úřední dobu popsal.
„Na podatelnách finančních úřadů máme rozšířené hodiny až do pátku 29. března od 8:00 do 17:00 hodin. A v pondělí 1. dubna, což je poslední den pro podání daňového přiznání, máme pracovní dobu od 8:00 do 18:00 hodin."

V Trutnově se včera odpoledne fronty zatím netvořily, byly dokonce i okamžiky, kdy na přepážkách nebyl ani jeden klient. To se ale může podle Jiřího Grünseisena změnit, největší nápor očekávají i v Trutnově v pondělí.
„Předpokládáme, že nyní chodí kolem 800 klientů denně. Někdo podává přiznání elektronicky. Tak lze usuzovat, že takové 3 až 4 tisíce lidí ještě do konce období přijít."

V Trutnově mají dvě přepážky a na pondělí se chystají otevřít ještě třetí, provizorní. I proto, že Finanční úřady v příhraničních oblastech včetně Trutnova evidují významný nárůst klientů ze zahraničí. Jde o agenturní zaměstnance, kteří si musí podávat přiznání sami.

Daňové přiznání

Do Trutnova jezdí podle Jiřího Grünseisena především Poláci, ale i dělníci třeba z Mongolska. A oproti loňským pěti stům jich je letos zhruba třikrát tolik.
„Zaznamenali jsme zvýšený výskyt přiznání pro závislou činnost, kde se tedy jedná o cizí státní příslušníky. Je to asi logické, jsme příhraniční oblast, takže tady cizí stání příslušníci dávají daňové přiznání na zjednodušeném dvoustránkovém formuláři."

Daně a jak na ně! Nezapomeňte, poslední termín pro podání daňového přiznání je 1. duben

Mgr. Romana Barešová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mgr. Romana Barešová, ředitelka Sekce řízení úřadu a zástupce ředitele Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj v naší radioporadně. Informace k dani z příjmu. Novinky v roce 2019. Chyby, kterých se nejčastěji dopouštíme. 

Zaměstnanci Finančního úřadu už se naučili s cizinci komunikovat, ale jednoduché to někdy není.

Polka Agnieszka měla sice všechno v pořádku, ale i tak pro ní není orientace v české legislativě a v dokumentech snadná.
„Byl to trošku problém. U nás doma v Kamiennej Goře si s tím žádný účetní nevěděl rady, tak jsme musely hledat v Česku. Našly jsme, ale zase je to komplikované v tom, že kvůli tomu musíme do Trutnova i v den, kdy nepracujeme. A jen kvůli daním jsem tu už podruhé."

Celkem včetně zahraničních klientů odbaví finanční úřad v Trutnově hodně přes deset tisíc lidí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související