Euroregionální gymnázium v Liberci krachuje

21. březen 2007
Pod kůži

Nejistou budoucnost má před sebou dvě stě čtyřicet studentů a také pedagogové ze soukromého Euroregionálního gymnázia v Liberci. Tahle elitní škola, kde se několik předmětů vyučuje v angličtině a dalších jazycích, už stojí během čtvrt roku podruhé před totálním krachem. Privátní gymnázium zadlužil bývalý ředitel, který se za to zřejmě bude zodpovídat i před soudem.

Školu se pokouší zachránit nový majitel, jablonecký podnikatel Niagol Petkov. Záchrana školy bude velice těžká a zvlášť pro letošní maturanty nastává neuvěřitelně složité období.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Privátní Euroregionální gymnázium dluží kvůli špatnému hospodaření bývalých majitelů na zdravotním a sociálním pojištění sedm a půl milionu korun. Aby exekutor nerozprodal majetek školy, slíbil na začátku ledna nový majitel gymnázia Niagol Petkov, že dluhy postupně splatí a pokusí se usmlouvat odpuštění penále.

Niagol PETKOV, nový majitel gymnázia:
Udělal jsem byznys plán a dle toho byznys plánu jasně rozpočet ukázal, že ta škola je životaschopná a nějakým rozumným oddlužením v časovém horizontu dvou let je schopná naprosto jasně nadále fungovat.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Ukázalo se ale, že dluhy jsou vyšší, než se původně předpokládalo.

Niagol PETKOV, nový majitel gymnázia:
Během ledna, února samozřejmě vyskakovaly další dluhy od různých nezaplacených faktur až z roku 2003.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Nový majitel věřil, že dostane od Libereckého kraje už na začátku roku dotace na mzdy učitelů, marně je však vymáhá.

Niagol PETKOV, nový majitel gymnázia:
Dle rozboru našich právníků kraj se dopouští porušení jak zákonu 306 z roku 99, tak i samotný dodatek o smlouvě o poskytování dotace, že dotace se vyplácí zálohově, to znamená dopředu tak jako už všech ostatních škol, neboli na začátku prvního kvartálu dostáváte peníze na celý kvartál dopředu.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Náměstek libereckého hejtmana Petr Doležal vysvětluje, proč ještě dotace pro školu neuvolnil.

Petr DOLEŽAL, náměstek libereckého hejtmana:
Nový majitel školy podepsal smlouvu o vyplácení mezd zaměstnancům v tom smyslu, že on nejprve vyplatí zaměstnance, zaplatí veškeré další poplatky, které musí platit, to znamená zdravotní, sociální pojištění a všechny ty odvody, a na základě toho nám pošle výplatnici a my do deseti dnů pošleme finační prostředky, ale bohužel ne na účet pana Petkova, ale na účet exekutora, který tam je. Pak už záleží na nich, jak se dohodnou.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
A tady se dostáváme do začarovaného kruhu. Když dotace nedostane škola, nebude na výplaty. Máme březen a učitelé dostali teprve mzdu za prosinec, kterou normálně pobírají v lednu. Pro učitele tím nastaly těžké časy, říká Jiří Miškovský, který vyučuje občanskou nauku a základy společenských věd.

Jiří MIŠKOVSKÝ, učitel:
Naštěstí mám něco našetřeno, takže nějaké existenční problémy u mě nenastaly, ale myslím si, že u zaměstnanců, kde pracují z té rodiny oba na té škole, tak vím o tom, že mají veliké problémy.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Otec jedné ze studentek Jiří Gracias říká:

Jiří GRACIAS, otec jedné ze studentek:
Na čtvrteční schůzce s panem Petkovem na Euroregionálním gymnáziu nás pan Petkov ujistil, že pohledávka bude splněna a že učitelé výplaty dostanou, protože už jsme věděli, že vlastně dali takové jako ultimátum, že pokud ty mzdy nebudou mít, tak že dávají hromadnou výpověď.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Peníze ale na učitelská konta nedorazily. Kraj proto došel podle Petra Doležala k následnému řešení.

Petr DOLEŽAL, náměstek libereckého hejtmana:
Příští pondělí uděláme mimořádnou radu a budeme celou situaci řešit. K dnešnímu dni údajně škola není funkční, to znamená, že se tam neučí, takže my až teprve teď můžeme dělat potřebné právní kroky, takže my oslovíme ministerstvo školství, že bychom ji chtěli přesunout a vlastně pomoci těm žákům v tom, aby mohli dále studovat.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Školský odbor slibuje, že už v pondělí by mohla výuka začít v jiné škole. Někteří učitelé, rodiče a studenti tomuto řešení příliš nevěří.

osoba:
Teď mám rozjednanou v Praze jednu školu, tak uvidím, jak bude postupovat kraj a jak budou postupovat mí rodiče.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Jiní mají jasno.

osoba:
Já bych přestoupila na to, abysme se prostě přestěhovali pod státní školu.

osoba:
Určitě taky Petkovovi nevěřím ani slovo. My tam už dva tejdny sedíme a prostě čekáme, jestli se to vyřeší, neřeší se to, už to dál prostě takhle nejde.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Přestěhovat takovou elitní školu během pár dní ale nebude jednoduché. Učitelka Hana Ibrahimová poznamenává:

Hana IBRAHIMOVÁ, učitelka:
To absolutně já vůbec si nedokážu představit a taky to není ani jako na mně, to je na kraji, jak tohle to zorganizuje, jak se vytvoří to technické zázemí. Já jsem se sama ptala, co učebnice, do další materiály, ale buďto tam budou nějaké materiály na té škole k dispozici, nám je poskytne, já nevím, nemůžu vám to jako učitelka říct, tohle absolutně nemůžu já řešit. Vůbec nemám představu.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Jisté ale podle kraje nemá Euroregionální gymnázium vůbec nic. Do konce června může žít tato privátní škola z krajských finančních rezerv. Co bude dál, neví v této chvíli nikdo.

Hanka SHÁNĚLOVÁ, moderátorka:
Osud tohoto výběrového gymnázia v Liberci nám v pořadu Pod kůži přiblížila redaktorka Ivana Bernáthová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu