Eukalyptus pomáhá při nachlazení, astmatu a zánětech. Funguje ale i jako dezinfekce

2. červen 2022

Eukalyptus, česky blahovičník, má domov v Austrálii. Australané už odedávna používali jeho listy k léčbě zánětů, nachlazení a astmatu. Vypěstovat si ho můžete i vy ­ třeba na zahradě nebo v doma v květináči.

Eukalyptus prospívá dýchacímu ústrojí, a to hlavně díky silicím ze svých listů. Pronikavá, až omamná vůně eukalyptu usnadňuje dýchání a navozuje příjemné pocity uvolnění.

Výtažky z listů působí jako lék proti bolesti, nebo dokonce i jako hadí protijed. Bylinné přípravky z eukalyptu pomáhají léčit astma a bolesti v krku.

Eukalyptus

Eukalyptus má i protizánětlivé a dezinfekční účinky, používá se proto na rány. Dokáže pomoci při bolestech hlavy i migrénách.

Ve formě mastí také ulevuje od revmatických bolestí. Nejlepší způsob, jak můžete maximálně využít eukalyptus, je inhalace. Z blahovičníků se proto vyrábí éterický eukalyptový olej, který při inhalaci pročistí vedlejší nosní dutiny. Olej působí blahodárně i na psychiku, při úzkostech nebo depresi, uvolňuje psychické bloky. Olej využijete například při masáži, pokud máte zablokovanou páteř.

Eukalyptus je jedinou potravou australských medvídků koala, kterým dokáže poskytnout veškeré životně důležité látky pro přežití. Člověk ho ale může užívat pouze vnějším způsobem nebo inhalací – při přímém požití může způsobit otravu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.