Dveře knihoven jsou kvůli vládním omezením uzavřeny. V Jičíně ale slouží čtenářům i na dálku

28. říjen 2020

Například v Jičíně knihovnice začaly točit pro čtenáře krátká videa, komunikují s nimi po telefonu, mailu nebo přes sociální sítě a plánují i první on line besedu. Knihovna v Jičíně tak funguje pro čtenáře na dálku. A potvrzuje, že stoupá zájem o tzv. e-knihy. Klasické knížky, které mají lidé vypůjčené, si až do znovuotevření knihovny musí nechat doma. Žádné pokuty za pozdní vrácení nehrozí. 

Čtěte také

„Teď tady mám čtenáře, kterému končí výpůjční doba. Aby mu nenaskočila upomínka, tak mu ji prodloužím."
Jen co přišla knihovnice Andrea Sháňková do práce, usedá k počítači a vrhá se na vyřizování vypůjčených knih.
„Je to hlavně proto, aby lidé věděli, že jim tam ty upomínky nenaskočí. Takže stále, každý den, prodlužujeme."

V posledních dnech se zvedá zájem o tzv. e-knihy. Stačí se přihlásit do čtenářského konta.
„Tak už, hned pod vyhledávacím okénkem, je nabídka katalogu e-knih. Máme tam deset tisíc nalezených záznamů. Z toho si čtenáři mohou vybírat."

Přestože lidé do knihovny nemůžou, podle ředitelky Jany Benešové se ona sama i její kolegyně snaží být se čtenáři v kontaktu.
„Je to moc důležité z hlediska nás, knihovnic. Protože my pracujeme proto, abychom poskytli služby čtenářům. Tedy alespoň takto on line jsme v kontaktu."

Čtěte také

Dokonce přišli s nápadem, že budou točit krátké filmy, aby čtenáři viděli, co se v knihovně děje.
„Zrodil se u nás nápad na vysílání videí na YouTube. Teď už je zveřejněno první, které provází knihovnou."

4. listopadu čeká pracovnice knihovny i čtenáře velká premiéra a to on line beseda s hostem, konkrétně s cyklistickým vytrvalcem Danielem Polmanem.

„Moc se na to těším, bude to takový náš první větší počin. Něco nás to naučí a budeme v tom třeba dál pokračovat," tvrdí ředitelka a dodává, že tento čas také využívají ke kontrole a čištění skladu knih.

Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně
V knihovně jako doma. Počátky veřejného knihovnictví v Jičíně nacházíme již koncem 19. století. Městská veřejná knihovna sídlila střídavě v sokolovně, obecní spořitelně, zasedacím sále radnice. Roku 1924 získává knihovna přízemní křídlo nově vystaveného Studentského domu, které bylo navrženo přímo pro potřeby knihovny. Nyní knihovna využívá celé prostory budovy. V roce 2006 byla slavnostně přejmenována na Knihovnu Václava Čtvrtka.

„Utřeme regály a současně také koukáme, jestli jsou knihy správně označené. Případně to dáme kolegyním nahoru přeznačit a přebalit," říká Lenka Dědečková, která stojí mezi regály a v úzkém prostoru přemísťuje jednotlivé tituly.

Ona i její kolegyně by si přály, aby se dveře knihovny co možná nejdřív zájemcům opět otevřely.

Spustit audio

Související