Dubí se přidalo k českým a německým městům na tzv. Porcelánové cestě

3. říjen 2013
Zprávy

Dubí na Teplicku se přidalo k dalším 39 českým a německým městům na takzvané Porcelánové cestě. Zájemci tam totiž můžou navštívit Dům porcelánu s modrou krví, najdou ho v bývalém kině u firmy Český porcelán.

„Tady uvidí nejen užitkový porcelán, který se používá v domácnostech, ale i porcelán používaný v hotelích a porcelán ozdobný. Tamhlety sošky se vyrábí v Duchcově, tamní porcelánka je naší součástí, ta se zabývá malými sériemi manufakturního typu. To jsou věci, které doplňují a vyšperkovávají nějakým způsobem domácnosti,“ vysvětlil původ křehké krásy ředitel Českého porcelánu Vladimír Feix.

Kromě dubského a duchcovského porcelánu jsou tam k vidění také výrobky dalších 23 firem z Čech i Německa. Svá díla z uměleckých sympozií tu představují také vysokoškoláci.

„Tam se projevuje jejich invence, která bude úplně jiná než cibulák nebo cokoli jiného. Takže to je takový moment, kdy se všechny invence mladých, starých, profesionálů a studentů setkává a divák má možnost posuzovat všechny názory, náhledy na tvary a dekory od všech generací.“

Cibulák různých tvarů i barev už měli možnost obdivovat první návštěvníci.

„Je to takový ten vrchol z toho, co je tady v porcelánce, co není vždycky vidět, jen když tam jdete na prohlídku. Je to perfektní,“ těší jednu z návštěvnic.

„Ta expozice je moc hezky udělaná. Mě překvapil ten růžový cibulák, protože jsem nevěděl, že se vůbec vyrábí,“ překvapilo mladého muže.

„Já bych si určitě něco vybrala, čím bych si ozdobila svůj byt. Ale hlavně je fajn, že je tady celá kolekce všech porcelánek ze širokého okolí,“ pochvaluje si další z obdivovatelek porcelánu.

Evropské dotace

Nápad na vznik Domu porcelánu měl sice už před dvaceti lety ředitel Vladimír Feix, porcelánka koupila bývalé kino a začala s opravami. Ale s krizí docházely peníze, proto pomohlo město. Přidalo se k projektu Porcelánové cesty a na opravy a vznik muzea získalo evropskou dotaci.

Dům porcelánu s modrou krví v Dubí

Všechno stálo zhruba 17 a půl milionu, město z toho zaplatilo miliony tři. Starosta Petr Pípal z hnutí Severočeši.cz věří, že Dubí přidělené peníze na účet přijdou.

„Úřednice ROP tady fyzicky všechno kontrolují, jestli je to v souladu s projektem. Zatím až na nějaké drobnosti bylo všechno v souladu s projektem. Ten základní projekt rekonstrukce vznikl už před sedmi lety, tehdy byl nějaký výrobce nebo nějaký typ výrobku a ten se teď třeba už se nevyrábí, takže takovéhle věci dolaďujeme.“

Dům porcelánu s modrou krví najdete u Českého porcelánu v Dubí v Tovární ulici - je tam také informační centrum.

autoři: hau , tej
Spustit audio