Domov pro seniory v České Třebové má tři pracovníky s covidem, na 14 dnů zavírá

5. říjen 2020 08:20

U tří zaměstnanců Domova pro seniory v České Třebové byla prokázána nákaza onemocněním covid-19. Od dneška je zařízení na 14 dnů uzavřeno.

„Péče o seniory není zásadním způsobem omezena. Nemáme personální krizi, situaci normálně zvládneme,“ řekla ČTK ředitelka Magdaléna Peterková. Domov pro seniory v České Třebové se stará zhruba o stovku klientů. Pracuje v něm kolem 80 zaměstnanců.

Preventivní rozhodnutí uzavřít zařízení padlo už ve čtvrtek ještě před zjištěním nákazy u zaměstnanců. Domov se při něm řídil doporučením ministerstva zdravotnictví. Nechce příliš zasahovat do života klientů a omezovat jejich základní práva. Testy dosud podstoupili ti pracovníci, kteří přišli do styku s první nakaženou zaměstnankyní.

Čtěte také

Podle doporučení hygieniků by se případně prováděly odběry plošně u personálu. Testovat klienty domova zatím není podle Peterkové nutné, pracovníci pravidelně sledují jejich zdravotní stav a případné obtíže.

V kraji se dnes z preventivních důvodů uzavírá pro návštěvy také Centrum sociální péče v Litomyšli. Další zařízení pro seniory, například v Lanškrouně, Červené Vodě na Orlickoústecku nebo Chrudimi, již k tomuto kroku přistoupila již dříve. V kraji je zavřené neurologické oddělení Chrudimské nemocnice, kde se vyskytla nákaza u 16 zdravotníků a tří pacientů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související