Do zámku, na Kamenický kopec a k pramenům u Zákup

15. září 2012

V Zákupech na Českolipsku nemají jen zámek, ale i spoustu dalších pamětihodností – včetně hezkých přírodních zákoutí.

Do Zákup se dostanete z České Lípy – vlakem, autobusem, na kole i autem. U železniční stanice začíná zelená turistická značka, která vás povede Nádražní ulicí kolem zámeckého parku až na náměstí Svobody. Kousek před ním je i parkoviště. Přímo na náměstí uvidíte nejcennější památku Zákup – barokní sousoší Nejsvětější trojice z roku 1708, vysoké 14 metrů, s dvaceti sochami. Kolem novogotické budovy radnice dojdete k zákupskému zámku, který byl postaven v 16. století a mnohokrát přestavován. V 19. století sloužil jako sídlo císaře Ferdinanda I. Dobrotivého a byl dokonce dějištěm svatby následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este s hraběnkou Žofií Chotkovou. K zámku přiléhá francouzská zahrada a anglický park. U vjezdu do zámku přejděte silnici a vydejte se, už neznačeně, přes řeku Svitávku a podél zdi chátrajícího kapucínského kláštera k zahrádkám na úpatí Kamenického kopce. Za nimi stojí první panel naučné stezky, po které se spolu projdeme.

Nejprve asfaltovou silničkou kolem sadů až ke kapli sv. Josefa z roku 1698, bohužel v dezolátním stavu. Je od ní pěkný výhled do krajiny. Od kapličky začneme stoupat vzhůru lesem. Na vrcholu Kamenického kopce vegetace už léta zarůstá areál opuštěného lomu. Můžete se tam chvíli rozhlížet, než začnete, stále po trase naučné stezky, klesat k silnici v obci Kamenice. Tam zahnete doleva a opět odbočíte do lesa, kde se nachází několik pramenů. Nejprve narazíte na Jacobův pramen a pak na pramen Tří Svatých, o kterém se říkalo, že je léčivý. Jeho prameniště bývalo poutním místem a stávaly tam sochy svatých. Místní si k prameni dodnes chodí pro vodu. My se od něj vrátíme na silnici a půjdeme zpět k Zákupům. Naučná stezka na jejich kraji uhýbá doleva a vede cik cak kolem Svitávky až k zahrádkám pod Kamenickým vrchem. Zpátky k autu nebo k nádraží se můžete dát stejnou cestou, kudy jste přišli. V nohách budete mít něco přes osm kilometrů.

Pramen Tří svatých u Zákup na Českolipsku

Zdroje:
Město Zákupy – oficiální stránky
Naučná stezka Zákupy na webu Naučné stezky Libereckého kraje
Jacobova studánka a Pramen Tří Svatých na webu eStudánky.cz

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.