Do Vietnamu s průvodcem, foťákem a zdravým žaludkem. Je tam co vidět, fotit i ochutnávat

13. září 2022

Chcete poznat Vietnam? V tom případě si vezměte měsíc dovolené. Naprostým minimem k poznání této země je podle průvodkyně Magdy Radostové 17 dnů.

A pokud nevyužijete služeb cestovní kanceláře, najměte si na místě průvodce. „Místní znalec vás zavede vás na místa, o kterých byste se na internetu nedozvěděli a ochutnáte jídla, která byste neochutnali,“ láká do Vietnamu Magda Radostová, která byla v této zemi už osmnáctkrát.

Vietnam s vůní koriandru

Fotografka, průvodkyně a cestovatelka Magda Radostová popisuje své zkušenosti a zážitky z Vietnamu v knize Vietnam s vůní koriandru. Najdete tam jak praktické informace, tak fotografie míst, která stojí za to vidět a jídel, která stojí za to ochutnat.

„Běžně se do Vietnamu jezdí  od října do začátku března. Počítejte s tím, že Vietnam je velká země a každé místo nabízí jiné počasí. Může se vám stát, že na severu budete potřebovat zimní bundu a na jihu se budete koupat v moři,“ říká cestovatelka.

Na přelomu září a října doporučuje vydat se na sever. Tam žijí desítky etnických skupin, pro které je typická barevnost a pestrost, což je lákavé pro fotografy. Navíc tam dozrává rýže.

Rýže, byliny, krysy i hmyz

Vietnamská kuchyně je rozmanitá a pestrá. „Jí se všechno, včetně buvolího kopýtka, žabích stehýnek, které připomínají drůbeží maso, vietnamská kuchyně vyniká čerstvými bylinami utrženými přímo na zahradě. Samotný talíř je typický s kopou zeleného listí,“ směje se Magda Radostová.

Nejrozšířenější je rybí omáčka, jinak také tekuté zlato Vietnamu. Hospodyně ji používají snad do všech pokrmů. Její výroba má dlouhou tradici. Do velkých dřevěných nádob napěchujete stovky maličkých rybiček, pořádně prosolíte a zalijete vodou. A pak čekáte. Nejlepší omáčka je po čtyřech letech rozkladu všech surovin.

Co všechno se vejde na skútr?

Ve Vietnamu se na motorce dá převézt lednička nebo i celá rodina

„To, co je Vietnamec schopen naložit na motorku, to Čech nenacpe do kombíka,“ popisuje cestovatelka. Rozměry zavazadel mnohonásobně překračují velikost dopravního prostředku. Vozí se ovoce, zelenina, vejce, zvířata, květiny, nábytek, reklamní panely, železné mříže...

Dopravní předpisy se moc neřeší. Proud motorek ráno vyrazí a nezastaví se až do hluboké noci. A rada Vietnamců, jak to přežít? Nesmíte se bát, jinak spadnete.

Jak těžký jazyk je vietnamština? A do čeho dávají Vietnamci koriandr? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.