Do Pardubic dorazilo Betlémské světlo

22. prosinec 2004

Symbol míru a pokoje sem přivezli chotěbořští junáci. Plamínek už tradičně krátce před Vánocemi zapalují těžce postižené děti v Betlémě. Odtud je letecky připraven do Vídně a pak vlakem rozvážen téměř po celé Evropě. U příjezdu skautů, kteří betlémské světlo přepravovali, byla i kolegyně Pavla Kociánová.

"Skauti s plamínkem přijeli na pardubické nádraží v 11:15 historickým motoráčkem. K jejich příjezdu zněly slavnostní famfáry, junáci předali betlémské světlo dětem ze speciální školy Svítání, které od něj zažehnou lampu. Zde také zazněli vánoční pozdravy biskupa Otčenáška, poslankyně Aleny Páralové, hejtmana Michala Rabase. Žáci ze Svítání předvedli svůj kulturní program a v 13:30 začala vernisáž výstavy obrazů handicapovaných dětí a umělců v Galerii bezbariér. Zájemci, kteří si chtějí připálit své světlo od Betlémského světla a odnést si ho domů, mohou přijít ke stánku v nádražní hale, nebo k nám do Českého rozhlasu Pardubice. Poslední možností, kde si lidé mohou světýlko zapálit, bude před Východočeským divadlem a to od 16:00."

Betlémské světlo
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.