Do Krkonoš se možná vrátili medvědi. Turisté by měli chodit jen po vyznačených cestách

27. červen 2018 20:58

Pracovníci polské části Krkonošského národního parku prověřují informaci o výskytu medvěda. Tahle šelma přitom v této lokalitě naposledy žila před dvěma stovkami let. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Do Krkonoš se možná vrátil medvěd. Šelmu se třemi mláďaty údajně viděl člověk, který si byl zaběhat v odlehlé části polské strany Sněžky. Polští ochranáři zatím žádné pobytové znaky neobjevili, návrat tohoto zvířete ale nevylučují.

Medvěd je impozantní zvíře

„Informace o pozorování skupiny medvědů jsme skutečně dostali. Okamžitě jsme vyjeli na místo a pokoušeli se ji ověřit. Zatím ale neúspěšně,“ říká Roman Rompala z polského Krkonošského národního parku. Ochranáři sice na místě našli řadu zvířecích stop, ani z jedné se ale pohyb medvěda potvrdit nedá.

Vlci na Broumovsku doslova rozdělují společnost. Trápí tyto šelmy farmáře i jinde v Evropě?

03741038.jpeg

Na Broumovsku se v posledních dnech opět objevily útoky vlků na ovce a telata. Část farmářů proto říká, že by stát měl povolit jejich odstřel. Podle ochranářů ale právě tyhle šelmy pomáhají ve volné přírodě regulovat počty přemnožené zvěře, odstřel prý navíc může situaci ještě zhoršit. 

„Jde o málo navštěvovanou východní části Krkonoš, medvědici s mláďaty turista zahlédl na stezce v Sowie Dolině. Nachází se tam zajímavá místa, která by se mohla stát jakýmsi útočištěm pro medvědy nebo jiné vzácně se vyskytující predátory. Je to část, kam míří minimum návštěvníků.“

Polští ochranáři nevylučují, že se medvěd do Krkonoš přesunul z jiné části Evropy. Naposledy tyhle šelmy v oblasti trvale žily před dvěma stovkami let, jejich výskyt se na polské straně hor povedlo zaznamenat i v devadesátých letech minulého století.

„Tehdy ale medvěd Krkonošemi jen procházel. Podobné to může být i teď, medvědi migrují a bez problémů se dokáží vypravit na několik stovek kilometrů dlouhý výlet. Jsou tady ale i místa, kde by šelmy měly dostatek klidu a mohly by se tak trvale usadit,“ říká Roman Rompala.

Medvěd je impozantní zvíře

Pokud se výskyt medvědů potvrdí, mohla by se zvířata objevit i na české straně hor. Podle Radka Drahného ze Správy KRNAP by to byla prvotřídní senzace.

„Poslední medvěd byl v Krkonoších na české straně uloven v roce 1802. Takže máme to zhruba 220 let od posledního zaznamenaného výskytu. Je jedno, jestli se medvěd objevil na české nebo polské straně hor. Krkonoše jsou jedny a hranice pro zvířata neexistují. “

Návštěvníci hor by se měli pohybovat po vyznačených turistických stezkách

Pohyb medvědů v Krkonoších by z části ovlivnil i turistický ruch. Návštěvníkům prý nehrozí nebezpečí v případě, že se budou pohybovat po vyznačených turistických stezkách.

„Tam je pachů lidí a šumů a zvuků, které budou medvěda tolik plašit, že jsem přesvědčen, že podél turistických cest bude do jisté míry bezpečno. Ale pustit se v tento okamžik do lokalit, které jsou stranou turistických cest, tak já být turistou, tak si to dnes už dvakrát rozmyslím,“ uporozňuje Radek Drahný.

Informace o pobytu medvědů by tak paradoxně mohla pomoct při ochraně přírody. Mohlo by totiž ubýt turistů, kteří bez povolení opouští vyznačené trasy a ničí tak vzácnou vegetaci.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související