Do Broumova se vrací prvorepubliková kavárna. A bude na úplně stejném místě jako před stovkou let

3. červen 2021 09:37

Broumov na Náchodsku bude mít po desetiletích opět prvorepublikovou kavárnu. Jde o historickou městskou budovu přímo na náměstí s původním názvem Café Herzog. V jejím prvním patře je zachovalý interiér bývalé kavárny, která ve své době platila za výstavní salon města. 

Kudy se bude v Broumově vcházet do prvorepublikové kavárny? Těmito dveřmi. Našimi průvodci jsou starosta města Jaroslav Bitnar z Volby pro Broumov a také Jitka Exnerová.

Čtěte také

Stoupáme po historických schodech
„Míříme do prvního patra, kde se bude nacházet prvorepubliková kavárna a kde dokonce už i dříve byla. A byla chloubou zdejších občanů, čehož bychom chtěli docílit i v budoucnu," usmívá se Jitka Exnerová.

Skoro by se dalo říct, že vstupujeme do tanečního sálu, protože je tu dokonce i pódium. Teď je celý prostor vystěhovaný, ovšem díváme se na úžasný interiér. Štukové stropy a krásný výhled ven velkými okny.

„Ta historie je velmi dlouhá a sahá až na konec 19. století. Tenkrát si zde rodina Herzogů postavila hotýlek s kavárnou. Objekt se postupně rozrostl a zvětšoval. Nicméně vznikla kavárnička, kam se sjížděli i Němci, protože státní hranice tenkrát sousedila s Německem. Tak to tady dříve žilo."

Co člověka napoprvé zaujme, kromě už zmíněného krásného prostoru, že zde není vidět žádná kuchyně či bar, zkrátka na co jsme zvyklí z dnešních kaváren.

Čtěte také

„Ona k tomu slouží ještě přilehlá vedlejší místnost, takže tam zřejmě byla přípravna nápojů. A to bude nyní zachováno i v budoucnu."

Záměrem je přiblížit se původní podobě z doby první republiky. Jak to tedy tady bude vypadat?
„Rádi bychom oživili ducha té doby. Rozhodně hodláme interiér zrestaurovat tak, aby se co nejvíce podobal historické éře. Aby byly zachovány zrcadla a obrazy. Chtěli bychom to vše i doplnit patřičným vybavením a mobiliářem. Stole, židle, lampičky, aby vše navazovalo na ducha první republik a tehdejší atmosféru."

Čtěte také

Vidíme tu jeden velký obraz. Po pravé straně je pouze holá zeď, kde je zřejmé, že nějaký obraz chybí.
„Obraz, který zde není, byl zrestaurován a je dočasně vystaven v našem broumovském muzeu. A zbývá právě zrestaurovat obraz, který se tu nachází a také zrcadla. Obraz maloval místní malíř Adolf Tinzmann. Jde o kopie obrazů, které jsou vystaveny ve vídeňském muzeu."

Obnova prvorepublikového interiéru broumovské kavárny začne ještě v letošním roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související