Dialyzační středisko v Sokolově nabízí domácí péči, pacientů přibývá

12. březen 2024 11:15

Dialyzační středisko Fresenius Medical Care v Sokolově využívá každoročně stále více pacientů. Důvodem je zvyšující se průměrný věk obyvatel i počet civilizačních onemocnění, jako je cukrovka nebo vysoký tlak.

Chronické nemoci ledvin se ale nevyhýbají ani mladším lidem. Pro ně je skloubení časově náročné léčby s pracovním a osobním životem obtížné. Trendem tak v poslední době je takzvaná domácí hemodialýza, kterou může pacient zvládnout sám doma. Centrum se snaží tuto službu stále více nabízet.

Sokolovské dialyzační středisko má v současnosti přibližně 100 pacientů, kteří chodí na vyčištění krve pravidelně. Na lůžku tráví obvykle třikrát týdně čtyři až pět hodin. Průměrný věk nemocných je 70 let. Nejmladším pacientům je kolem 40 let, naopak nejstarší je stoletá žena. Dalších asi tisíc nemocných pak chodí do ambulance, která jejich stav pravidelně sleduje a v případě progrese onemocnění je připraví na dialýzu nebo transplantaci.

Domácí čištění krve

Vedení střediska se nyní snaží rozšířit povědomí o domácí hemodialýze. Při ní si pacient provádí očištění krve sám doma nebo s asistencí pomocí dialyzačního přístroje. Vhodná je tak pro pacienty mladší nebo s vyšší mírou soběstačnosti. Jejím benefitem je, že ušetří čas nemocným i samotnému středisku, které je často přetížené.

Domácí léčbu sokolovského střediska využívají zatím jen dvě pacientky. „Limitující je, že je člověk buď tak nemocný, že by to sám nezvládl, nebo spousta lidí si na to netroufá, i když jim to vysvětlíme. Obecně je to ale trend, nárůst je celorepublikový. Do budoucna by mohla ideálně polovina pacientů chodit sem a polovina se bude léčit sama doma,“ řekl primář dialyzačního střediska Jiří Vlasák.

Čtěte také

Sokolovské centrum disponuje 18 chronickými lůžky a třemi akutními dialyzačními lůžky. Provoz má téměř nepřetržitý. O jeho chod se stará 14 zdravotních sester, dvě nyní středisku chybí. Péče ale kvůli tomu omezená není. V případě výpadku personálu pomáhají sestry z jiných středisek i mimo kraj. Pacienti, kterým selhaly ledviny, mají k dispozici také klinickou psycholožku, sociální pracovnici a nutriční terapeutku.

Mimo Sokolov je dialyzační středisko v Karlovarském kraji ještě v Karlových Varech a Mariánských Lázních. Celkem tak do tří center v regionu dochází zhruba 275 pacientů, kteří jsou v chronickém dialyzačním programu, a dalších 4000 pacientů v rámci ambulantní péče v nefrologických ambulancích.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio