Děti čím dál častěji vyhledávají psychologa. V Karlových Varech jim pomáhá nové centrum

7. březen 2024 13:15

V Karlových Varech funguje nové Centrum dětské pomoci a už v prvních měsících eviduje velký zájem. Dětí, které potřebují psychologickou pomoc, výrazně přibývá.

Centrum sídlí v areálu dětské SOS vesničky, kde funguje od začátku roku. Poskytuje multidisciplinární přístup k péči. Kromě psychologů se na práci s klientem podílejí i speciální pedagogové a sociální pracovníci. Jejich týmová práce umožňuje komplexní a individuální přístup. Pracovníci pomáhají dětem porozumět jejich emocím, zvládat stres a trauma a budovat zdravé strategie pro zvládání problémů.

Dlouhodobá poptávka po těchto službách v regionu vyvolala obrovský zájem. „Od začátku roku máme 92 klientů. Dali jsme si plán, že bychom chtěli ročně odbavit 136 klientů a už máme 92,“ řekla Dana Davidová, zástupkyně ředitelky Mateřského centra v Karlových Varech.

Nejvíc klientů tvoří dospívající děti

„Nepřekvapil mě zájem. Dlouhodobě jsem cítila tlak na to, abychom nějakým způsobem pomohly. To, co mě překvapilo, je závažnost případů. Obrací se na nás teenageři sami, jejich případy jsou na hraně života a smrti. Jsou tam ve velké míře sebepoškozování, pokusy o sebevraždu, zneužívání a dokonce máme podezření na dětskou pornografii,“ uvedla ředitelka Mateřského centra Žaneta Salátová.

Za poslední roky se děti potýkají s psychickými problémy čím dál víc. „Problémy dětí se změnily. Svůj podíl na tom má covid-19. Izolací dětí vytvořil problémy. Koexistence s vrstevnickou skupinou je důležité pro pochopení sebe sama. Izolace u nich vytvořila potíže, které nyní mají,“ upozornila sociální pracovnice Veronika Budíková.

Spustit audio