David Švehlík – úspěšný filmový a divadelní herec, rodák z Liberce

20. říjen 2023

Chtěl být knězem, ale i profesionálním tenistou nebo lyžařem. Nakonec se stal úspěšným hercem. Liberecký rodák David Švehlík kráčí hrdě ve stopách svého otce Aloise Švehlíka.

David Švehlík studoval akademické gymnázium v Praze, teologický seminář v Litoměřicích i Lateránskou univerzitu v Římě. Na dráhu duchovního se ale nevydal. Nakonec dokončil studium filosofie na Karlově univerzitě v Praze a také DAMU. V roce 2002 nastoupil do Divadla Na zábradlí a dnes je členem Divadla Ungelt.

Filmová kariéra Davida Švehlíka začala v roce 2005, kdy ztvárnil postavu egocentrického Huberta ve filmu Román pro ženy. Následovala nepřehlédnutelná role hraběte Maxmiliána v úspěšné pohádce Anděl Páně a mnoho dalších.

Hrál například mladého soudce v seriálu Život a doba soudce A. K., zakladatele slavné značky minerální vody v seriálu Já, Mattoni nebo policistu Tomáše Benkovského v Kriminálce Anděl.

V loňské vánoční pohádce Krakonošovo tajemství jsme ho viděli v kostýmu spravedlivého vládce hor. Na hereckém kontě má účast i v desítkách dalších úspěšných titulů, například Bolero, Úsměvy smutných mužů, Prvok, Šampón, Tečka a Karel či Alois Nebel.

David Švehlík hovoří anglicky, francouzsky a italsky. S herečkou Jitkou Schneiderovou má dceru a s druhou manželkou Vendulou dva syny.

autor: Milan Knotek
Spustit audio