Daniel Swarovski – zakladatel světově proslulé firmy na bižuterii, rodák z Jiřetína pod Bukovou

6. listopad 2023

Výrobky firmy, kterou založil, používají Dior, Chanel, Versace a další světové módní značky. Jméno Daniela Swarovského, rodáka z Jiřetína pod Bukovou, dnes hrdě nese rakouská firma proslulá výrobou bižuterie, šperků i křišťálových komponentů s různým využitím, která působí ve více jak 40 zemích světa.

Daniel Swarovski se narodil v roce 1862. Vyučil se uměleckým sklářem – nejprve pracoval ve sklárně známé firmy Gebrüder Feix. Ta ho jako talentovaného mladíka poslala na zkušenou do Paříže a Vídně.

Na technické výstavě v rakouské metropoli se potkal s Františkem Křižíkem, který mu představil převratný vynález elektřiny.

Swarovski si uvědomil, že ji může využít k broušení skleněných krystalů, což by umožnilo zvýšení výroby i snížení nákladů. Vyvinul proto elektrický brusný stroj a společně s investory založil firmu D. Swarovski & Co.

Výroba nějaký čas běžela v Čechách, ale potýkala se s nedostatkem elektřiny. Swarovski ji proto přesunul do města Wattens v rakouských Tyrolech. Proud tady snadněji získával prostřednictvím vodní elektrárny na řece Inn.

Firma se rozvíjela, přežila první světovou válku i hospodářskou krizi. Daniel Swarovski z ní odešel v meziválečném období a vedení přenechal svým synům.

Zemřel v roce 1956 v úctyhodném věku 93 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio