Čtvrt století nevyužívaný areál Běloveských lázní v Náchodě se bourá. K zemi půjde většina areálu

4. únor 2020 12:30

V Náchodě začíná demolice zchátralých Běloveských lázní. Zbourat je nechává nový vlastník, společnost Priessnitzovy léčebné lázně. K zemi půjde většina areálu, první část prací skončí ještě v únoru, druhá etapa bude hotová do konce roku.

Běloveské lázně jsou oplocené, dovnitř smí jen zaměstnanci demoliční firmy. Vyklízejí ještě část budov. Opodál stojí připravené dva bagry, právě s nimi se areál začne likvidovat.

Čtěte také

„Jeden stroj tady bude pracovat s demoličním drapákem, druhý s demoličními nůžkami. A postupně si to pěkně rozeberou. Něco se udělá drapákem, spíše dřevo nebo rozpadlé cihlové zdivo. A kde je beton a železobeton, tak to udělají nůžky. Potom je tady také bourací kladivo, to se také podle potřeby využije,“ říká majitel demoliční firmy David Šolc.

První půjde podle něj k zemi blok provozních budov.
„Objekty garáží, Ivana a Heleny dvojky, to je asi polovina z těch objektů, které se budou bourat.“

Demolice zmiňovaných objektů skončí ještě v únoru, pak se bagry do areálu vrátí až na podzim. Právě vlhké počasí je totiž na bourání ideální, znamená totiž menší prašnost.

V Náchodě začíná demolice zchátralých Běloveských lázní

Celkem půjde k zemi asi 80 procent budov.
„Jediné, co zůstane, tak je vlastně bývalá kolonáda a objekt Helena jedna. To je rozhodnutí nových majitelů, že tyto objekty maní nějakou historickou cenu.“

Čtěte také

Areál zhruba čtvrt století chátral a z některých domů už zbylo jen torzo. Jejich bourání proto bude specifické, potvrzuje vedoucí výroby David Koudelka.
„Střechy jsou zborcené, jsou propadlé stropy. Přístup do těch budov je životu nebezpečný. Proto potřebujeme budovy zbourat tak, jak stojí a není možné je předem odstrojit. V tom je to rozhodně technicky náročnější, protože suť se bude muset třídit až po zbourání.“

Část materiálu se přímo na místě nadrtí a následně využije, zbytek firma odveze.

Definitivně by demolice měla skončit do konce roku, náklady se vyšplhají na několik milionů korun. Kdy začne výstavba nového areálu, zatím podle zástupců Priessnitzových léčebných lázní není jisté.

Spustit audio

Související