Človíčku, neztrať hlavičku! V Suchardově domě v Nové Pace vás nadchnou historické deskové hry

26. březen 2024 08:16

Hra v různé podobě provází civilizaci od nepaměti. Deskové hry jsou známé už ze starověkých kultur. Jejich historii přibližuje i hravá výstava v Městském muzeu v Nové Pace, kde se v Suchardově domě sešla se sběratelkou Miroslavou Pecháčkovou z Rychnova nad Kněžnou redaktorka Vlaďka Wildová.

Už jen do velikonočního pondělí můžete vstoupit do báječného světa deskových her v Suchardově domě v Nové Pace. Novopačtí muzejníci tam pro vás mají reprezentativní výstavu "Historie deskových her", kterou mohli uspořádat díky nadšené sběratelce, zakladatelce Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou Miroslavě Pecháčkové.

Čtěte také

Ta umožnila redaktorce Vlaďce Wildové, aby si v jejím doprovodu pohrála i zavzpomínala. Nejprve se spolu zastavily nad herními plány v první polovině 20. století.

Sběratelka a ředitelka Muzea hraček z Rychnova nad Kněžnou Miroslava Pecháčková pak Vlaďce Wildové představila i oblíbené Dostihy a sázky, Monopoly, Cris Cros, ale i hlavolamy, kterým vévodí Rubikova kostka a její různé variace.

Výstava v Suchardově domě v Nové Pace je interaktivní, kromě klasických piškvorek si tam můžete zahrát i soudobé deskové hry, které vyrobila výtvarnice Kateřina Krausová. Příležitost k hraní, ale i vzpomínání máte od úterý do Velikonoční neděle včetně od 9:00 do 12:00 a 12:30 do 16:00 hodin.

Manželé Pecháčkovi na novopacké výstavě

Člověče, nezlob se!, Dostihy a sázky nebo tzv. vlastenecké hry. A také pohádkové, dobrodružné i naučné. Výstava „Historie deskových her" v Suchardově domě v Nové Pace vyvolává vzpomínky na dětství, na chvíle bez povinností, na společné okamžiky s rodiči, prarodiči, sourozenci a přáteli. Na hravé poznávání světa kolem nás.

Čtěte také

Do takového světa pozvali společně s novopackými muzejníky manželé Miroslava a Jiří Pecháčkovi. Sběratelé hraček a deskových her provozují Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou a o hravých exponátech rádi dávají vědět i jinde.

„Nebylo jednoduché vybrat hry pro novopackou výstavu, protože stolní hra provází lidstvo už pět tisíc let. Návštěvníkům tu představujeme krásné hrací desky z 18., 19. a 20. století, které jsou dnes už uměleckými díly,“ přibližuje sběratelka Miroslava Pecháčková.

Hry často zachycovaly dobu, ve které vznikaly. Vznik hracího plánu inspirovala třeba Verneovka Cesta kolem světa za 80 dní, slavná éra cestovatelů Zikmunda a Hanzelky, a také pohádky: Jeníček a Mařenka, Spejbl a Hurvínek nebo Dlouhý, Široký a Bystrozraký.

V deskových hrách se odráží kultura, z níž vzešly

„Třeba oblíbená hra „Člověče, nezlob se" byla známá už v 9. století v Indii pod názvem Pačísí. V 19. století přivezli Angličané tuto hru z koloniální Indie. V Evropě se začala hrát za 1. světové války, kdy německý nakladatel hru zdarma dodával vojákům do zákopů. Ti si ji pak po válce přivezli domů a tak se postupně rozšířila," dodává sběratelka.

Výstavu Historie deskových her v Suchardově domě v Nové Pace, kterou společně s novopackými muzejníky připravili manželé, sběratelé Miroslava a Jiří Pecháčkovi, si můžete prohlédnout, ale taky si tu zavzpomínat a pohrát do neděle 31. března včetně. Otevřeno je (vyjma pondělí) každý den od 9 do 12 a od 12:30 do 16 hodin.

Spustit audio

Související