Chirurg je dnes virtuosem jako varhaník při koncertě. Při robotické operaci se používají ruce i nohy

7. září 2023

Letí to opravdu rychle, protože už rok je ředitelem Fakultní nemocnice v Hradci Králové Aleš Herman, kardiolog, který po studiu medicíny právě v hradecké fakultní nemocnici začínal. Pak vybudoval své soukromé kardiologické pracoviště, ve spolupráci s pardubickou nemocnicí také zřídil tamní kardiocentrum a několik let stál i v čele pražského IKEMu. 

Jaký to byl rok, pane řediteli?
Rok byl rychlý, krátký a krásný.

Aleš Herman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co považujete za to nejdůležitější, co se vám během onoho roku povedlo, a z čeho máte největší radost jako ředitel?
Nejdříve jsem si nastolil jiný způsob řízení, který chci mít rychlý a velmi pracovitý s větší zodpovědností jednotlivých členů vedení. To se povedlo velmi rychle a začali jsme pracovat. Za největší úspěch považuji vybudování druhého robotického pracoviště, to se povedlo v řádu 10 měsíců. Tím jsme se stali třetí velkou nemocnicí v této zemi, která umí operovat na dvou robotech. Další jako velkou výhodou, která mě baví, protože mě medicína stála velmi baví, je, že se rozšířilo spektrum výkonů.

Chirurg sedí u joyistiku a vše dělají ramena robota. Když si to lidé představí, opravdu jako když se hraje hra na playstationu.
MUDr. Aleš Herman, Ph.D., ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové

To znamená, že na tom robotu nyní pracuje šest odborností, což je úžasné. Někteří se byli už vyškolit, například kolegové z ORL kliniky, takže budou zavádět robotické výkony i v této oblasti. Z toho mám velkou radost. A druhým produktem onoho robota je, že jsme zřídili další sál v prostoru emergency pro traumatologické výkony. Tedy robot přinesl navýšení i operační kapacity ze strany operačních sálů, což je pro nás velmi užitečné.

Čtěte také

Jak funguje taková robotická operace? Chirurg sedí v nějaké místnosti u joyistiku, a všechno dělají ramena robota?
Je to přesně tak. Když si to lidé představí, opravdu jako když se hraje hra na playstationu. Lékař má k dispozici takové konzole, kde on se dívá do obrazovky, a musí mít sundané boty, protože operuje i nohama. Někdy se to přirovnává k varhaníku, který hraje jak na klaviatuře, tak nohama. Také operatér pracuje nohama i rukama, dívá se na obrazovku. A taková ramena robota jsou zavedena do pacienta, což má ohromný přínos, protože i velké operace se dějí ze čtyř malých vpichů. A chirurg operuje v tomto módu. Samozřejmě u stolu stojí ještě další kolega, který je připraven, kdykoliv by se cokoliv měnilo, okamžitě zasáhnout. Takže se operuje opravdu jakoby vzdáleně, nicméně jeden kolega je ještě přítomen.

A co to znamená pro pacienta? Když je operace menším zásahem do organismu a těla, tak je pak i následně kratší rekonvalescence?
Typicky se uvádí příklad radikální prostatektomie, což je operace na prostatě, většinou z důvodu karcinomu nebo rakoviny prostaty. Tak onen operační výkon je s hospitalizační dobou asi do tří dnů, je tam minimální krevní ztráta. Pokud se to udělá tzv. krvavou nebo otevřenou cestou, je mnohem výraznější krevní ztráta, až 1,5 litru krve. A hospitalizace trvá 7-10 dní.

Vybudujeme dva parkovací domy. Chtěl bych, aby do dvou let stál nejméně jeden dům a pak hned následně druhý.
MUDr. Aleš Herman, Ph.D., ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové

Čili pro mě jako lékaře ekonoma je lepší operace robotem. Další odbornost, kterou zavádíme, je operace robotem v hrudní oblasti. Typicky jsou to tumory plic nebo rakovina plic, protože je zachytí náš screeningový program. Je tam stoprocentní nárůst záchytů těchto nálezů na plicích. A ze dvou operací týdně jsou požadavky na čtyři operace tohoto typu týdně. A zase se to děje z oněch malých vpichů šetrně, takže pacient jde mnohem rychleji domů. A můžeme tak obsloužit větší počet pacientů. Nicméně kolegové už říkají, že by klidně uživili i třetího robota.

Nemocniční jídelna v hradecké fakultní nemocnici prošla rozsáhlou přestavbou

Všiml jsem si na sociálních sítích, že jste také otevřeli po velké rekonstrukci nemocniční jídelnu pro vaše zaměstnance.
Protože jsme velký zaměstnavatel, tak musíme vařit velké počty jídel. A naše jídelna byla stará z roku 1990, absolutně nestačila. Takže se musela vyměnit kompletní mycí linka v řádu asi za 20 milionů korun. Tak jsem řekl, že uděláme kompletní rekonstrukci, protože i pacienti si zaslouží lepší jídlo a personál lepší prostředí. Zvládli jsme to za 2,5 měsíce i s přestavbou všech linek. Mimochodem třeba mycí linka zvládne 1 000 jídelních souprav za hodinu, vaříme 3 700 jídel denně. A od pěti hodin od rána do sedmi do večera musí naši řezníci rozbourat 350 kilogramů masa denně. Takže jsem chtěl, aby to byla jídelna důstojná, a to se povedlo.

Čtěte také

Pojďme se podívat také do budoucnosti. Parkování. To je velká bolest fakultní nemocnice už mnoho let. Co s tím, pane řediteli?
Vybudujeme dva parkovací domy. Nemocnice bude investor, správce a provozovatel a mám dohodu s městem a krajem. Pokud nám přispějí dotací, bude to skvělé, protože si myslím, že to je záležitost jak města, tak celého kraje. Sjíždějí se k nám pacienti z velké dálky. Čili děkuji paní primátorce a panu hejtmanovi, vnímají to úplně stejně, že nám přispějí na stavbu parkovacích domů. Bude to parkovací dům severní a jižní. Ten severní bude na místě nynějšího nouzového parkoviště před pavilonem laboratorních oborů. V září začne kompletní přestavba obou budov, budou zmodernizovány. Jde o investice v řádu asi 250 milionů korun hotovo by mělo být asi za rok a půl. Kompletní rekonstrukce laboratorních provozů a laboratorních pavilonů, sjednoceno do jednoho. A parkování bychom chtěli udělat co nejdříve. V tuto chvíli běží simulační studie o pohybu vozů, o rozpočtu parkovacích míst do budoucna, ta má být hotová v listopadu. Na to naváží projektové práce tak, abychom co nejdříve začali. Já bych chtěl, aby do dvou let stál nejméně jeden parkovací dům a pak hned následně druhý.

Aleš Herman a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Aleš Herman byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související