Cestovní pas do 24 hodin? Od července už žádný problém

27. červen 2018

Už za 24 hodin od podání žádosti budou moct získat svůj cestovní pas nebo občanský průkaz žadatelé na úřadech. Novinka začíná platit od července. Změny ve vydávání cestovních dokladů s sebou ale přinesou i zdražení některých poplatků. To vše na začátku hlavní turistické sezóny, kdy se na chodbách úřadů pravidelně tvoří fronty.

„My tady čekáme už dlouho, protože tady naše malá potřebuje vyřídit pas. Máme jet do Německa, čekáme tu už hodinu. Je to malé dítě, tříměsíční, a taky tu musí hodinu vydržet. Teď jsme ji museli kojit, není tady kojící místnost, takže jsme kojili na chodbě. Prostě špatné,“ stěžuje si na chodbě olomouckého magistrátu pan Miroslav.

Fronty jsou teď na začátku prázdnin podle vedoucí tamního odboru cestovních dokladů Hany Kovácsové na denním pořádku. „Nejlepší pro podání žádosti je asi čtvrtek nebo úterý, protože pondělky a středy jsou tady opravdu hrozné. Nejhorší bych řekla, že je situace tak ve středu ve dvě hodiny, to tady bývá ve frontě třeba i 70 lidí,“ komentuje.

Úředníci budou mít navíc od července na vydávání pasů kratší lhůty. Lidé dokonce budou moct získat i pas do 24 hodin. Žadatel pak ale za doklad zaplatí 6 tisíc korun. „Žádost může podat kdekoliv, to znamená i tady v Olomouci. Ale vyzvednout si vyhotovený doklad může pouze v Praze na Pankráci, na ministerstvu vnitra,“ dodává Kovácsová.

Expresní lhůta se zkrátí na 5 dní

Zkracovat se bude i druhá expresní lhůta pro vydávání pasů, a to ze šesti na pět pracovních dnů. Podle Terezy Pickové z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur by změna měla pomoci lidem na cestách pružněji reagovat v mimořádných situacích.

„Například jako v loňské sezóně, kdy děti necestovaly v doprovodu zákonných zástupců a bylo potřeba, aby rychle přijely do místa, což právě v situaci, kdy nešlo vydat pas do 24 hodin, bohužel nebylo možné,“ uvedla Picková.

Změny se kromě pasů dotknou i vydávání občanských průkazů. Od července přestanou úředníci lidem vydávat dočasné průkazy, které neobsahují strojově čitelné údaje. Při ztrátě průkazu si tak připlatí za expresní vyhotovení.

Spustit audio