Česká Skalice láká na třídenní festival květin. Jiřinkové slavnosti tady mají tradici od roku 1837

5. září 2019 08:02

Město Česká Skalice ve spolupráci s jednotlivými spolupořadateli organizuje každoročně v září Jiřinkové slavnosti, které mají tradici již od roku 1837. Od pátku do neděle se můžete těšit na tradiční výstavu rostlých i řezaných jiřin s bohatým doprovodným a kulturním programem. 

Jak se mohla redaktorka Romana Pacáková sama přesvědčit při procházce mezi záhony v muzejním areálu Muzea Boženy Němcové na Maloskalické tvrzi v České Skalici, jiřinky měly letos dobrý rok a na Jiřinkových slavnostech od 6. do 8. září potěší návštěvníky záplavou květů a pestrých barev.

Radost pohledět

Ale jak se svěřila vedoucí Muzea Boženy Němcové Martina Zálišová, letos na jaře to zas taková radost nebyla.

Čtěte také

Ze stovek hlíz jiřin, které byly loni na podzim uloženy k přezimování, zbylo na jaře pouhých deset. Může za to loňské suché léto. Jiřinkám se loni nevedlo dobře a tak ani jejich hlízy nebyly kvalitní a zimu nepřečkaly.

Ale jak uvidíte při návštěvě letošních Jiřinkových slavností, všechno dobře dopadlo a díky ochotě pěstitelů, kteří dodaly už vzrostlé sazenice, a nasazení muzejních zahradnic, které pilně plely, zalévaly a hnojily a výsledek nakonec předčil všechna očekávání.

Jiřinkové slavnosti jsou v České Skalici připraveny

V muzejním areálu na Maloskalické tvrzi na záhonech záři vice než 400 sazenic, květů všech barev a velikostí.

Čtěte také

Která z nich se stane letošní Královnou jiřin se rozhodne v neděli, po sečtení hlasů návštěvníků Jiřinkových slavností.

Program bude pestrý, součástí Jiřinkových slavností bude také česko-slovenská výstava, Jiřinkový ples a třeba Svatováclavské posvícení a dožínky. Letošní novinkou je Den spolků.

Už tradicí je společná výstava českoskalických zahrádkářů a včelařů spojená se soutěží o nejlepší med Českoskalicka. Jejich letošní výpěstky a med můžete obdivovat a také ochutnat od pátku do neděle v Areálu zahrádkářské klubovny v Pivovarské ulici v České Skalici vždy od 9 hodin.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související