Česká pošta nabídne novou příležitostnou známku s motivem Mariánských Lázní

7. březen 2024 10:35

Česká pošta připravila novou příležitostnou poštovní známku s motivem kolonády Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních na Chebsku. Autorkou výtvarného návrhu s dominantou lázeňského města je Lenka Vojtová.

V prodeji bude na vybraných pobočkách a e-shopu od 13. března do vyprodání. Připraveno je 464.000 známek. Hlavním motivem známky je kolonáda Ferdinandovo pramene nesoucí jméno českého a uherského krále Ferdinanda I. Habsburského.

Známka Mariánské Lázně

Zájemci si ji budou moci pořídit i ve známkovém sešitku s osmi známkami a čtyřmi stejnými kupony. Na kuponu je zobrazena fontána Rudolfova pramene s náznakem dřevěného proskleného pavilonu v romantickém slohu, kde je fontána umístěna. Námětem související obálky je interiér kolonády Maxima Gorkého.

Známky budou v nákladu 400.000 kusů a 8000 sešitků. Obálky budou v nákladu 2300 kusů. Zájemci si mohou příležitostnou poštovní známku pořídit na vybraných poštách nebo v e-shopu České pošty, uvedl mluvčí.

Západočeská města se na známkách už objevila

Loni vydala Česká pošta příležitostnou poštovní známku s motivem Dvorany Glauberových pramenů, která je v druhém lázeňském městě v regionu, ve Františkových Lázních. Do prodeje šlo tehdy půl milionů kusů.

V Chebu zase před 13 lety představili známku k výročí 950 let od první zmínky o tomto městě. Zobrazen byl na ní symbol chebské architektury - Špalíček na hlavním náměstí. Cílem tehdy byla prezentace města v Česku i zahraničí v roce oslav výročí.

V Karlovarském kraji vydává pravidelně státní podnik také příležitostné razítko. V Kraslicích na Sokolovsku razítkují na Velikonoce poštu velikonočním razítkem, v krušnohorském Božím Daru zase razítkem s vánočním motivem. Výtvarné návrhy se každým rokem mění.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio