Ceny benzínu a nafty v Polsku pravděpodobně klesnou, už teď si tam jezdí natankovat řada Čechů

1. prosinec 2021 15:33

V Polsku v nejbližších týdnech pravděpodobně klesnou ceny pohonných hmot. Premiér země totiž oznámil, že ještě v prosinci sníží spotřební daň na minimum, které je stanovené Evropskou unií. To je 33 eurocentů na litr nafty a zhruba 36 eurocentů na litr benzínu. Zároveň polská vláda na první polovinu roku zavede další daňové výhody, které by měly vést ke snížení cen na čerpacích stanicích. 

Čtěte také

Hraniční přechod v Náchodě-Bělovsi a první benzínová pumpa na polském území. Nejlevnější nafta a základní benzín Natural mají stejnou cenu, jen těsně nad 6 zlotých.

Do nádrže beru něco přes 28 litrů a na stojanu svítí cena 170 zlotých. Platím kartou a lze zaplatit ve zlotých nebo českých korunách, výhodnější bývá první možnost. Oficiální kurz zlotého vůči koruně je teď podle kurzovního lístku ČNB 5,50. Palivo se tak dá pořídit pod 34 korun.

Podle obsluhy téhle polské čerpací stanice v posledních měsících českých řidičů přijíždějících pro palivo přibylo. „V posledních třech měsících jich přijíždí více, mnohem více.“

Čtěte také

Podobné jako tady jsou ceny paliva i v polském vnitrozemí. Průměrná cena naturalu 95 je v Polsku podle webu autocentrum.pl 6 zlotých a 4 groše, stejné je to u nejlevnější nafty. Ani tak v Polsku palivo zdaleka nenakupuje každý, kdo sem z Čech přijíždí.

„Já tohle nějak neřeším. Mám dieselový motor, takže menší spotřebu. Prostě natankuji v Čechách,“ říká třeba Pavel, který dovezl svojí matku na nákupy do nedalekého lázeňského městečka Kudowa-Zdrój.

Čtěte také

Na české straně hranic se ceny na jednotlivých čerpacích stanicích výrazně liší. Třeba na té nejbližší od hranic stojí nafta 36,60 a benzín o korunu víc.

I když je od té polské jen asi tři kilometry a rozdíl v ceně je znatelný, pokles v tržbách v poslední době nezaznamenali. Říká to zástupce vedoucího Jiří Šmída. „Nepozorujeme pokles. Ten objem je stále stejný ať je cena jakákoliv. Lidé si postěžují, ale stejně k nám dál jezdí tankovat.“

Na Náchodsku se ale dá sehnat benzín i nafta za podobnou cenu jako v Polsku a někde dokonce i levněji. Na jedné z benzinek přímo u hlavního silničního tahu mezi Hradcem Králové a Náchodem je třeba nafta za necelých 33 korun.

Spustit audio

Související