Časté deště zastavily letošní žně. Sklizeň ozimého ječmene opozdilo i chladné jaro

17. červenec 2021 12:11

Obilí na jihočeských polích už zezlátlo. Zemědělce s kombajny na nich ale neuvidíte. Letošní žně mají oproti loňsku týden až čtrnáct dnů zpoždění, pozastavilo je deštivé počasí.

„Provedeme zkoušku měření vlhkosti. Ukazuje nám to hodnotu 18,5 procenta. To je příliš vlhké. Potřebujeme se dostat na 14 procent, abychom mohli sklízet,“ ukazuje předseda zemědělského družstva Podkleťan Křemže na Českokrumlovsku Tomáš Bártl.

Jihočeští zemědělci proto zatím sklidili jen čtyři procenta z celkové plochy oseté ozimým ječmenem.

Faktorů, které ovlivnily čas letošní sklizně, je ale víc. „V loňském roce bylo zakládání porostů složitější a opozdilo se, tím se protahuje i doba sklizně. Letos navíc bylo chladnější jaro, takže vývoj byl mírně opožděn. V současné době je deštivo, potřebovali bychom trochu větší teplo,“ vyjmenovává předseda českokrumlovské agrární komory Václav Jungwirth.

Čtěte také

Pokud se počasí nezlepší, ovlivní to podle Tomáše Bártla celkovou sklizeň. „Očekáváme snížení výnosů i pravděpodobně kvalitativních parametrů. Pokud by došlo ještě k dalšímu vyššímu úhrnu srážek, budeme mít problémy s újezdností, které s sebou nesou vyšší náklady na spotřebu nafty, také sklizňové stroje trpí a poškozuje se pole. Při sklizni plodin s vyšší vlhkostí musí následovat sušení, což s sebou nese opět zvýšení nákladů,“ dodává.

Zemědělci tedy doufají, že se počasí umoudří a budou moct s kombajny vjet na pole už na přelomu příštího a přespříštího týdne.

Spustit audio

Související