Budova bývalé papírny v Hronově se změnila v bytový dům. Jeho součástí bude i muzejní expozice

28. duben 2022 10:48

Město Hronov má k dispozici 10 nových sociálních bytů. Vznikly v bývalé papírně v Hronově, která je historicky významná tím, že v ní dětství trávili spisovatelé Josef a Karel Čapkovi. Po úpravách za víc než 30 milionů korun by se první nájemníci měli do objektu nastěhovat během několika týdnů. A mohli by to být i uprchlíci z Ukrajiny.

Budova je ještě plná dělníků, na starosti mají hlavně závěrečný úklid. Byty určené pro sociální bydlení jsou ale hotové. Osm z nich je malometrážních, do 50 metrů čtverečních, dva jsou větší, velikost 2kk.

Čtěte také

„Kuchyňská linka vybavená troubou s varnou deskou a k tomu i lednice,“ popisuje vybavení bytu starosta Hronova Petr Koleta z Hnutí ANO.

Nábytek si musí pořídit samotní nájemníci. „Každý žadatel o tohle bydlení si musí vybavení nějakým způsobem zajistit a zařídit.“

Momentálně probíhá kolaudace objektu, první nájemníci se do nových bytů nastěhují během několika týdnů a mohli by mezi nimi být i uprchlíci z Ukrajiny. Podmínky mají naprosto stejné jako Češi.

Čtěte také

„Sociální bydlení je určeno lidem, kteří nemají kde bydlet. Tedy klasicky bezdomovci nebo to mohou být občané bydlící v nevyhovujících podmínkách, delší dobu u příbuzných nebo vícečetná rodina, která má skutečně velice malý byt, vysvětluje vedoucí sociálně zdravotního odboru městského úřadu v Hronově Irena Lelková. Na byt mohou mít nárok třeba i lidé propuštění z výkonu trestu nebo opouštějící dětský domov.

Sociálních bytů je deset, radnice zatím eviduje osm žádostí o jejich přidělení, z toho šest od lidí z Ukrajiny. Ve všech případech jde o rodiny s dětmi. „Zatím ty žádosti jsou u mne, musím je formálně zhodnotit, jestli opravdu všichni splňují podmínky sociálního bydlení. A teprve potom půjdou žádosti do rady města a budou se hodnotit.

Čtěte také

Zatím ani není jasné, na jako dlouho nájemci bytů dostanou smlouvu. Podle starosty města Petra Kolety z Hnutí ANO o délce rozhodnou radní, nájemní smlouva ale bude maximálně na rok. Možné je potom její následné prodloužení o dalších dvanáct měsíců.

Součástí bytového domu bude netradičně také muzejní expozice. Ta se teprve začne připravovat. Její první část chtějí pracovníci Muzea Náchodska věnovat osobnostem, které nějakou část svého života spojili s Hronovem. Další bude zaměřená na dětství sourozenců Čapkových a to nejen spisovatelů Josefa a Karla, ale i jejich sestry.

A v poslední části by měla být dílna, ve které si zájemci budou mít možnost vyrobit papír - půjde o připomínku toho, že v objektu dříve bývala papírna.

Spustit audio

Související