Budova bývalé fary v Jindřichovicích pochází ze 17. století, jejím unikátem je valounová dlažba

3. duben 2024

Karlovarský kraj skrývá mnoho historických pokladů. Mezi ně patří i budova bývalé fary v Jindřichovicích na Sokolovsku, která se nachází v blízkosti kostela svatého Martina.

Bývalá fara v Jindřichovicích vznikla v roce 1658 za vlády Nosticů a sloužila svému účelu až do 90. let minulého století. V roce 1999 byla tato památkově chráněná budova zakoupena současným majitelem, Milošem Bechyněm, který se rozhodl zachovat její historickou hodnotu.

Už při prvním pohledu na budovu je patrné, že se jedná o místo s bohatou historií. Gotický sklep s valounovou dlažbou, který se v budově dochoval dodnes, svědčí o staletích, která tato stavba přežila. Základy budovy sahají až do gotického období, kdy sloužila jako panský dvorec.

Podle místní pověsti byla budova původně sídlem jednoho z prvních obyvatel Jindřichovic – myslivce známého jako Zelený Jindřich. „Narodil jsem se v Kraslicích a měl jsem rád tu historii. Veškerá historie se sbíhala v Jindřichovicích, bylo tady centrum, bylo tady panství. Jinak pověst vypráví, že tady bydlel Zelený Jindřich. Je to taková pověst, jak vznikly Jindřichovice. Chodil tady myslivec v zeleném, říkali mu Zelený Jindřich. Tak se mu tady zalíbilo v horách, že si tady založil myslivnu a vedle se usadil rybář. Jsou to prý první obyvatelé Jindřichovic,“ říká majitel bývalé fary Miloš Bechyně.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio