Budeme si už brzy skypovat z Měsíce? Evropská kosmická agentura chce Měsíc pokrýt signálem

25. květen 2021

Další lidé na Měsíci. Po více než 50 letech. To je plán nejen Národní americké vesmírné agentury, ale také té evropské. Ta ale nechce zůstat jen u lidských výprav na vesmírné těleso. Měsíc chce pokrýt signálem. Iniciativa známá jako Moonlight počítá nejen s telekomunikační funkcí, ale hlavně s tou navigační.

Evropská kosmická agentura nyní pracuje na navigačním systému pro Měsíc. Ten je podobný technologii, kterou využíváme tady na Zemi. Pomocí navigačního systému by se kosmické lodě a astronomové přesně orientovali, kde se ve vztahu k povrchu Měsíce nachází. 

„Tento projekt umožní účinně zkoumat Měsíc díky vytvoření spolehlivé a účinné telekomunikační sítě. K tomu bude sloužit konstelace měsíčních satelitů. To bude ale jenom začátek. Zkušenosti s měsíčním projektem nám připraví cestu k misím na Mars a dál,“ popisuje ředitelka pro telekomunikaci a integrované aplikace Evropské kosmické agentury Elodie Viau.

Satelity by měly být minimálně tři, nakonec jich ale zřejmě bude ještě víc. Cílem odborníků je, aby navigační soustava umožnila přesnost s maximální odchylkou 100 metrů. Podle ředitele oddělení navigace ESA Paula Verhoefa by možná šlo dosáhnout i maximální odchylky 30 metrů. 

Navigační a telekomunikační sít na Měsíci by mohla sloužit například k lepší, rychlejší a přesnější navigaci různých vesmírných roverů, ale také dalekohledů – a to i v případě, kdy budou na opačné straně Měsíce. Podle Elodie Viau by tak jednou bylo možné z Měsíce i skypovat.

Návrat na Měsíc

Toto desetiletí má být opět dobou velkého návratu na Měsíc. Na družici bude mířit několik misí. V 60. letech mělo dobývání Měsíce nejen vědecký, ale taky ideologický původ. Dnes jde podle Evropské vesmírné agentury hlavně o vědu.

Čtěte také

Program vstupuje do nové fáze systematického zkoumání osmého kontinentu, tedy Měsíce. Ten je úložištěm 4,5 miliardy let historie sluneční soustavy a lidé jsou teprve na začátku poznání jeho tajemství. Moonlight je něco, co bere jako významnou a podpůrnou nezbytnou infrastrukturu dosavadního výzkumu,“ říká David Parker, ředitel lidského a robotického výzkumu ESA. 

Kromě Evropanů se k Měsíci chystají i Američané v rámci svého projektu Artemis, který NASA zahájila v roce 2017.

Spustit audio

Související