Boni Pueri prošlo už 3 000 chlapců. Je to vždy radost, když z nich vyrostou dobří kluci

3. duben 2018

Dnešní povídání je velkou srdeční záležitostí také pro moderátora Jakuba Schmidta, protože řeč bude o Boni Pueri, o chlapeckém pěveckém sboru, který už od roku 1982 působí v Hradci Králové. A ve kterém i on několik krásných klukovských let prožil. Naším hostem je sbormistr a ředitel Boni Pueri, českého chlapeckého pěveckého sboru se sídlem v Hradci Králové, Pavel Horák.

Jak se mají Boni Pueri o Velikonocích roku 2018?
My se máme úžasně, protože k těm Velikonocem se váží spoustu příběhů, spoustu příběhů evropské kultury a my děláme teď právě Matoušovy pašije, což je moje srdeční záležitost. Protože jsem je dělal padesátkrát v minulosti i jako irigent s Boni Pueri. A nám se konečně podařilo po spoustě let Bachovy Matoušovy pašije dostat do Čech a do Rudolfina a s Českou filharmonií. Tak je to pro nás svátek, pocta, radost a úžasná chvíle.

Takže vrcholí přípravy koncertu?
V pondělí je generálka už se všemi úžasnými sólisty jako s Jardou Březinou, s Markétou Cukrovou, za účasti televize. A ve středu to celé vypukne dvojkoncertem.

Pavel Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste nastudovali poprvé v roce 1997 Matoušovy pašije s Boni Pueri.
Je to tak. Nikdo tomu nevěřil, ale momentálně jsme jako jedni ze tří chlapeckých sborů světa, které mohou zazpívat v tom dvojsborovém obsazení Matoušovy pašije. Což je Lipsko, Drážďany a Boni Pueri.

Tenkrát to bylo 50 repríz před těmi monoha lety?
Tenkrát. A teď to bude ještě lepší. Ty čtyři koncerty s Českou filharmonií, to je svátek.

Hradecké kluky z pěveckého sboru Boni Pueri miluje publikum ve všech koutech světa.
Pavel Horák, sbormistr a ředitel Boni Pueri

Ony ty koncerty v Rudolfinu budou téměř na den 291 let po premiéře. Což je také možná velmi symbolické.
Je to moc zvláštní. Málokdo ví, že Johann Sebastian Bach učil kluky stejně tak jako my. Protože je dobře znal, proto věděl, co pro ně má napsat. A je to přesně napsáno prostě i pro ten chlapecký sbor. On nebyl jen varhaníkem, ale i sbormistrem chlapeckého sboru v Lipsku. Tak je to pro nás velká pocta, vzdát hold takovému úžasnému skladateli.

Český chlapecký sbor BONI PUERI sklidil v Číně velký úspěch

Když jste byl kluk, tak to mě zajímá, také jste chodil do sboru?
Ne, kdepak. Já jsem hrál na housličky. Hrál jsem na klavír, zpíval jsem. Až teprve později jsem se k tomu dostal přes úžasný pěvecký sbor Smetana s panem Klimešem. Ten mě k tomu přivedl, abych zpíval. A zjistil jsem, jak je to úžasná věc, že jsem docela litoval, že jsem nezačal dřív.

Takže sbor Smetana, to bylo na gymnáziu?
To bylo už při gymnáziu a jsem rád, že jim to neustále tady krásně koncertuje.

Čtěte takéČeský chlapecký pěvecký sbor se sídlem v Hradci Králové Boni Pueri

Já jsem si vzpomněl, když jsem jako kluk chodil do toho sboru a poprvé se tam setkal s vámi, vy jste nám vyprávěl o jednom světovém mládežnickém sboru, kam se dostal člověk jen díky nějakému náročnému konkurzu.
Kdysi dávno jsem byl ve Světovém mládežnickém sboru přes konkurz. A sjezdili jsme kus světa. Takže díky tomu to aspoň vidím i z té druhé stránky. Dělali jsme například s úžasnými muzikanty ze skupiny ABBA, kterou všichni určitě znáte. Dalo mi to hrozně moc a čerpám z toho ještě do dneška.

A pak jste tedy nastoupil do přípravných oddělení u Boni Pueri. To bylo kdy?
Myslím, že rok 1987. Sbor dělám profesionálně už 31 let, což soupeřím trošku s královnou Alžbětou, ale tu asi zřejmě nedoženu. Takže už 31 let v Boni Pueri.

Pavel Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Ono se to hezky počítá, ale rychle to utíká.
Je to tak.

Můžeme představit vaše nejnovější CD.
My jsme si říkali, cestujeme všude možně po světě a máme na koncertech takové přídavkové věci, na které ale lidé nejvíc reagují. Je to pro ně vždy největší radost při koncertě. Tak jsme si řekli, musíme je natočit. Protože děláme hodně vážné muziky a tady to jsou prostě ty naše největší hity, které publikum miluje ve všech koutech světa.

Český chlapecký sbor Boni Pueri

Co je pro sbormistra takovou největší radostí? Když má v ruce třeba nové CD? Nebo úspěšné turné, pěkný koncert?
Já myslím, že největší radostí je, když z toho sboru vycházejí bezvadní kluci. A když prostě těm klukům ta muzika něco dá. Můžeme je seznámit s úžasnými projekty, děláme spoustu muziky, klukům otevíráme dveře takzvaně do všech druhů muziky, aby to nebyla jen muzika vážná. K tomu to cestování, to je dobrodružství, to je kamarádství. A když potom člověk potká lidi ze sboru, má z toho radost. Protože Boni Pueri prošlo asi 3 tisíce kluků. Takže je to vždy radost, když z nich vyrostou dobří kluci v dospělosti.

To je dnes už několik generací. A někteří k vám dnes už vodí své děti.
Je to tak. Určitě všechny zveme. Protože je to krásné, když ti tatínkové, kteří u nás zpívali a prožili dobrodružná léta počátků Boni Pueri, mají své kluky a jsou na ně pyšní. Je to prostě radost. Byly to generace kluků, kteří objevovali svět pro současné kluky. Ti už mají úžasné podmínky, překrásné zážitky z celého světa.

Kolik to může být vámi odřízených koncertů za tu dobu?
Někdo to teď počítal, že turné bude už přes 100 a těch koncertů nepočítaně. Ddva a půl či tři tisíce koncertů.

Těch úspěchů je samozřejmě celá řada. Velkým úspěchem je i sborová škola. V dnešní době to už není jen ten sbor jako takový, ale celá škola.
My jsme rádi. Sídlíme v Hradci Králové naproti Adalu, máme krásnou budovu, máme ji teď i po nové rekonstrukci. Takže máme krásné prostory. Ta soukromá škola pod ministerstvem školství trvá už 13 let. Kluci se tam učí od těch nejmenších, od čtyřletých až po ty dospělé kluky, lásce k muzice a krásné hudbě.

00852443_0.jpeg

To jste se vše naučil, pane sbormistře, tenkrát v onom světovém mládežnickém sboru? Protože tam se to asi dělalo už na velké profesionální úrovni.
Určitě. Ale my se za ta léta tady, za těch 30 let co jsem u Boni Pueri, setkáváme s úžasnými lidmi. Je to inspirace nejen pro kluky, ale i pro nás. Vidět, kam se ta muzika ubírá. Takže my letos děláme nejen ty úžasné Matoušovy pašije, ale budeme dělat s Pardubickou filharmonií Leopolda Koželuha, budeme natáčet pro firmu Naxos, jedeme počtvrté do Číny, pojedenácté do Japonska. Tam všude máme možnost se dívat. Ta kultura ve světě je úžasná a čerpáme z ní inspiraci.

Zmínil jste Čínu. Tam pojede už počtvrté?
Je to tak. Máme velké turné v srpnu, začínáme někde u Kamčatky, končíme u Vietnamu. Takže zcestujeme všechno. Ale samozřejmě budou tam velká města jako Peking, kde jsme před tuším dvěma lety zpívali jako první Češi a první kulturní instituce z Čech v Národním divadle samostatný koncert. To jsou nezapomenutelné vzpomínky. Letos to bude určitě krásné třítýdenní turné, dobrodružství křížem krážem Čínou.

Pavel Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Kolik kluků pojede?
Pojede 32 kluků, protože to je vždy takový ten top. To je ta výběrová část. Ale na ty pašije teď bude zpívat 80 kluků. Ve středu to vše vypukne, bude dvojkoncert, natáčí to i televize a ozhlas. Rudolfinum bude dvakrát vyprodané.

Tak moc držíme palce. Samozřejmě nejen vám, ale celému sboru Boni Pueri. A věřím, že spousta dalších generací ještě přijda a budou mít zase ty úžasné zážitky, jako jsem měl já ze sboru Boni Pueri. Protože to už vám nikdo nevezme. Pavel Horák, sbormistr a ředitel českého chlapeckého sboru Boni Pueri. Moc děkujeme za návštěvu a ať vám to krásně zpívá.

Český chlapecký sbor BONI PUERI poslal Českému rozhlasu Hradec Králové pozdrav z turné v Číně
autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související