Bikerka Havlíková sbírala medaile na republikovém šampionátu horských kol. Její doménou je přitom cyklokros

23. červenec 2013

Výrazných úspěchů dosáhla na mistrovství republiky horských kol Pavla Havlíková. Na šampionátu v Bedřichově nejprve vybojovala titul ve sprintu, poté přidala ještě druhé místo v cross country. Sportem číslo jedna je přitom pro Havlíkovou cyklokros.

Přes léto Pavla Havlíková konkuruje nejlepším českým bikerkám, v zimě se věnuje své hlavní disciplíně, tedy cyklokrosu. Třicetiletá rodačka z Liberce tak rozšiřuje řady sportovců, kteří závodí prakticky bez odpočinku celý rok.

„Ono to tak jen vypadá, prostě to z toho vyplývá. Zimní sezóna je ta hlavní a letní je přípravná. Těch závodů využívám jen jako super tréninku a když to ještě vyjde na dobrý výsledek, je to jen bonus. Prostě raději závodím, než trénuju, protože v závodě se toho natrénuje nejvíc,“ říká drobná, jen sto padesát centimetrů vysoká blondýnka, která se k cyklokrosu po několikaleté pauze vrátila v roce 2007.

„Hlavní je, že je to kratší a podle mě i mnohem atraktivnější, i když horská kola už také na atraktivitě získávají a lidi to táhne. Cyklokros je hodně populární ve světě a veškerou tu popularitu a sport samotný vytvářejí diváci, takže to u mě rozhoduje,“ vysvětluje důvody návratu Havlíková.

V barvách belgické stáje Telenet Fidea se během několika let prokousala do absolutní světové špičky. Cíle pro nadcházející cyklokrosovou sezónu, která začíná v září, jsou jasné.

„Já si vždycky dávám ty nejvyšší cíle, protože je podle mě zbytečné být moc pokorný a na všechno se dívat zespodu. Chtěla bych skončit minimálně v top ten ve světovém poháru a myslím, že i to pódium je hodně reálně, už se to několikrát povedlo. Letní příprava byla dobrá, konečně se to podařilo bez nějakých problémů, takže myslím, že ty výsledky budou hodně dobré,“ prozrazuje své ambice trojnásobná česká šampionka v cyklokrosu.

Nejlépe skončila Havlíková v celkovém světovém poháru v roce 2009, kdy obsadila konečnou šestou příčku.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio