Bezinkový sirup

16. červenec 2013

Bezinkový sirup, bezinkový mošt, bezinkový likér nebo bezinková marmeláda. To všechno se dá udělat z bílých květů a černých plodů bezu, který rozkvétá během začátku léta na loukách po celém Česku.

Mnozí z nás mají dětství spojené s nějakou chutí nebo vůni. Možná i vám se vybaví šťastné roky, když ucítíte nebo ochutnáte bezinkový sirup. Dřív ho vařívaly babičky a maminky běžně, dneska už to ale skoro nikdo neumí. Přitom to není nic složitého – posuďte sami!

Bezinkový sirup: Natrháte květy černého bezu (15-30 květů), dáte je do sklenice a zalijete 2 litry vody. Necháte je 48 hodin louhovat, pak vodu slijete, dáte jí do hrnce, přidáte 2 kilogramy cukru, 5 dkg kyseliny citrónové, necháte přejít varem, rozlijete do lahví, které dobře uzavřete a máte hotovo.

Tak dobrou chuť!

autor: sas
Spustit audio