Bez fungující rady města a koalice jsou Vodňany. Po odvolání místostarosty složili funkci i tři radní

18. duben 2024 15:51

Po odvolání místostarosty Milana Němečka z hnutí Vodňany 2022 se ve Vodňanech rozpadla koalice. Na posledním zastupitelstvu jeho sesazení v tajné volbě schválili zastupitelé. Po Němečkově odvolání rezignovali na funkce radních jeho tři spolustraníci. Aktuálně je tak město bez usnášeníschopné rady.

„Hlavním důvodem odvolání je dlouhodobé nevhodné vystupování a reprezentování v pozici místostarosty města,“ uvedl starosta Martin Macháč z hnutí ANO.

V tajném hlasování bylo pro odvolání místostarosty 13 z 21 zastupitelů. Milanu Němečkovi tak zůstal pouze post zastupitele. „Já respektuji rozhodnutí zastupitelů našeho města, jsem demokrat. Důvod jejich rozhodnutí je zřejmý – prostě méně úspěšní zastupitelé rádi uchopí pozice svých ve volbách úspěšnějších kolegů. V municipální politice to bohužel není ojedinělé,“ reagoval.

Podle starosty Martina Macháče se politici snažili celou situaci řešit a koalici udržet. „O odvolání jsme mluvil dva měsíce jak s panem Němečkem, tak panem Šťástkou. Snažili jsme se, aby to šlo rezignací bez nějakých taškařic na zastupitelstvu, fakt jsme se snažili, aby koalice pokračovala s doplněním někoho dalšího. To se nepovedlo, takže k odvolání došlo a v tuto chvíli probíhají jednání o možné koalici, která by mohla následovat,“ popsal.

S tím ale nesouhlasí Pavel Šťástka, jeden z radních hnutí Vodňany 2022, kteří na svůj post po odvolání místostarosty rezignovali. „Můj aktuální názor je, že odvolání pana Němečka je zástupným důvodem, protože nabídka, kterou jsme dostali od koaličních partnerů po tom, co jsme předložili naši nabídku, jasně ukázala, že s námi nechtějí pokračovat. Post místostarosty chtěli obsadit členem za ANO a sedmého radního někým, koho v budoucnu vyberou,“ řekl.

Čtěte také

Podle Pavla Šťástky předložilo hnutí Vodňany 2022 vlastní návrh. „Naše nabídka zněla, že pan Němeček odstoupí z postu místostarosty a bude dál pokračovat jako radní, aby mohl dokončit svoji agendu, která je po čtyřech letech ve funkci starosty a roce a půl ve funkci místostarosty určitě bohatá. Kandidátem na nového místostarostu za Vodňany 2022 byla moje osoba,“ upřesnil.

S tím, že by Milan Němeček zůstal radním, ale vedení města nesouhlasilo. „To pro nás byl ten klíčový problém, který jsme nemohli akceptovat,“ potvrdil starosta Martin Macháč.

Podle opozičního zastupitele Tomáše Bednaříka z hnutí Vodňany pro změnu se současná situace dala očekávat a koalice se musí poskládat znova. Ve Vodňanech přitom povolební vyjednávání trvala velmi dlouho.

„Je nevýhoda, že jsme v polovině volebního období. Je na to málo času, je málo času i na to, aby přišel někdo s nějakou koncepcí a začal ji realizovat. Myslím si, že řešením spíš bude nějakým způsobem poskládat rozumnou většinu zastupitelů, kteří si zvolí starostu, který pro ně bude stravitelný, nějakého místostarostu a rada se udělá napříč celým politickým spektrem, aby nikdo neměl převahu, aby to fungovalo a rozumné věci se dělaly dál,“ dodal Tomáš Bednařík.

Mimořádné zasedání zastupitelů ve Vodňanech se bude konat 29. dubna.

Spustit audio

Související