Baví mě prožít s lidmi část jejich života. Fotka je až na druhém místě, říká fotograf Michael Hanke

Fotograf původem z Kladna Michael Hanke pochází z fotografické a umělecké rodiny. Sám přitom začal fotit až ve čtyřiceti letech. Brzy získal prestižní ocenění v soutěži Czech Press Photo a potom dokonce dvakrát uspěl i ve světovém soutěži World Press Photo. Sám přitom říká, že nejdůležitější je pro něj prožít s lidmi, které na svých snímcích zachycuje, kus jejich života. Samotná fotka je pro něj až na druhém místě.

Je úspěšný i přesto, že začal s fotografováním až ve zralém věku a neabsolvoval ani žádné fotografické školy. "Myslím, že všechno je tak, jak mát být. Musel jsem si asi něco odžít, abych mohl dělat fotky, které mají tu patřičnou hloubku. Snažím se jimi sdělovat to, co cítím uvnitř a co nedokážu vyjádřit slovy,“ říká Michael Hanke.

Jeho doménou je černobílá dokumentární fotografie. Zachycuje na ní nejobyčejnější lidi a běžný každodenní život, který dokáže být podle jeho slov krásný i v těch nejmenších maličkostech. „Emoce jsou nejlíp vidět právě na té černobílé fotografii. Barva může od těch důležitých momentů odvádět,“ vysvětluje fotograf.

Proč si nikdy žádnou fotku nearanžuje, jak si vybírá náměty pro své působivé snímky a jaký dárek chystá pro svoji malou dceru k osmnáctým narozeninám, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio