Barbora Špotáková – oštěpařská legenda z Jablonce nad Nisou

26. říjen 2023

Pokud jste ve druhé polovině 90. let navštívili v Praze koncert nějaké punkové skupiny, mohli jste tam vidět dovádějící mladou dívku se skleničkou v ruce. Světová atletická legenda a jablonecká rodačka Barbora Špotáková měla jako středoškolačka problémy s životosprávou, ale atletika nakonec nad lákadly volného života zvítězila.

S lehkou atletikou začala na 5. základní škole v rodném Jablonci. Pomáhali jí rodiče, kteří byli vášnivými sportovci.

S maminkou se pak přestěhovala do Prahy, kde začala studovat sportovní gymnázium. Přivydělávala si jako uklízečka v kancelářích a tvrdě trénovala. Nejprve ale víceboj.

K oštěpu se dostala až později. V prvních letech aktivní kariéry však musela přestát zdravotní problémy s kolenem. Ty jí ale nezlomily a úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Na vrcholných akcích získala Barbora Špotáková 11 medailí. Dvakrát vyhrála olympijské hry, třikrát se stala světovou šampionkou a jednou evropskou.

V roce 2008 hodila ve Stuttgartu světový rekord 72,28 metru, který platí dodnes.

Záběry z posledního pokusu na olympijských hrách v Pekingu, kde přehodila do té doby vedoucí Rusku Abakumovovou, patří dodnes k nejkrásnějším momentům naší atletické historie.

Matka dvou synů a držitelka státního vyznamenání Medaile za zásluhy Ing. Barbora Špotáková ukončila famózní kariéru v roce 2022. Její poslední velkou medailí byl evropský bronz.

autor: Milan Knotek
Spustit audio